IntroduktionLæsning på flyetHistorienArrecife - hovedstadenNord - LanzaroteSyd - LanzaroteIldbjergeneCesear ManriqueVærd at vide - det praktiskeFakta om Lanzarote

Rejseråd til Lanzarote

Masser af råd til rejsen: fra A-Å - Trafik - Overnatning - Aktiv Ferie

Af Kenneth Bo Jørgensen
Kom nemt til Lanzarote

Man kommer hurtigt, nemt og billigt til Lanzarote med charterfly. Alle de store charterselskaber flyver hertil året rundt. Man kan købe flyrejsen uden hotel hos charterbureauerne, hvis man selv ønsker at arrangere resten. Men da er man ikke dækket af Rejsegarantifonden. Den dækker kun, hvis man har købt mindst én ydelse hos rejsebureauet ud over flybilletten, fx en billeje eller et hotelophold - en enkelt overnatning er nok.

De laveste priser på charterture finder man oftest i første halvdel af december, hvor de kan komme ned på 1800-2500 kr. for en uge. Mange ønsker at fejre jul på øerne, og derfor er priserne væsentligt højere i ugerne omkring jul og nytår. Også efterårsferie og påskeferie er attraktive rejseperioder for danskere, og det vil man kunne se på billetpriserne.

Man kan dagligt komme til Lanzarote Canaria med rutefly, f.eks. med det spanske Iberia, men det bliver så med en mellemlanding i Madrid. Den direkte flyvetid til De Kanariske Øer er op til 5 ½ timer, men er man heldig med vinden, kan turen gøres på 4 timer.

Tips før du køber charterrejsen
Vælg det rigtige selskab. Næsten alle charterselskaber er i dag internationale eller skandinaviske, så man kan sagtens købe en dansk rejse hos et dansk selskab, og så taler de svensk til en hele ferien. Hvis man ikke forstår et ord på nordisk, bør man vælge et selskab, der i det mindste sørger for, at udflugter og velkomstmøde foregår på dansk.

Pas på støj. En del hoteller ligger i støjende områder, og selv øde hoteller kan være støjplagede af flere timers højtråbende aftenunderholdning. Hvis man vil have fred, skal man spørge præcist til hoteller uden larm. Familier med børn kan med fordel vælge nogle af de hoteller, der har et særligt aktivitetsprogram for børn, feriecentrene.

De fleste hoteller og feriecentre har pragtfulde swimmingpools, men mange af dem er uanvendelige i vintermånederne, fordi de ikke er opvarmede. Dermed er det kun de allermest hårdføre, der har glæde af poolen. Spørg, om det ønskede hotel har en anvendelig (dvs. opvarmet) pool - også om vinteren.

Hvis man bare vil ligge og dase ved poolen i sin ferie, så kan man komme til at ligge på jorden, hvis man ikke står meget tidligt op. Folk vil uden blusel lægge håndklæder og sten på liggestole for at optage dem hele dagen, uanset at de kun selv bruger dem få timer. Bed om et hotel, der har en liggestol-politik, hvor det er forbudt at optage liggestole, medmindre man bruger dem.

På grund af vandmangel må mange hoteller bruge havvand for at fylde poolen. Det er ikke helt det samme som ferskvand, så hvis man ikke kan fordrage saltvand, må man spørge efter hotel med fersk pool i fersk.

Blandt de gode selskaber, der har Lanzarote på programmet, er:

www.Startour.dkwww.apollorejser.dk  

Værd at vide fra A til Å

Apoteker
Farmacias er lette at kende på de grønne kors på butiksfacaden. De er åbne inden for almindelig butikstid, men i alle større byer er der mindst ét natapotek, farmacia de guardia. Hvis der ikke er apotek i nærheden, er det helt almindeligt, at man lader en taxa hente medicin på nærmeste apotek til fast pris. Man kan købe mere medicin i håndkøb end i Danmark (fx penicillin), men man bør være forsigtig med at ordinere selv. Man bør have recepter med hjemmefra, hvis man på forhånd ved, at man har brug for en bestemt medicin.

Badning
Havet omkring De Kanariske Øer har temperaturer fra 180 om vinteren til mindst 23 om sommeren. Flere strande har EU’s blå flag, der angiver strand af høj kvalitet. Der flages også med røde, gule og grønne flag, der fortæller, om badning er farligt (rødt), om forsigtighed tilrådes (gult), eller om alt er vel (grønt). NøgenbadningNøgenbadning tolereres flere steder, se fx www.naturistrejseguiden.subnet.dk. Topløs badning tolereres på de fleste strande og ved poolen på hotellerne. De fleste hoteller har swimmingpools, men de kan være en kold fornøjelse om vinteren. På grund af vandmangel må mange bruge havvand.

 

Bagage
Normalt gælder det om at rejse let, men det er ikke nødvendigt på en charterferie, for man skal jo ikke bære ret meget rundt på kufferten, så hvorfor stå og mangle noget? Man skal dog naturligvis ikke overskride flyselskabets vægtgrænse, der typisk er på 20 kg. pr. passager.

November til marts kan man pakke som til en lun dansk sommer, selv ved juletid er det T-shirt-vejr. Resten af året er endnu varmere. Varmen er mest behagelig, hvis man har let, løstsiddende bomuldstøj på. Det kan blive køligt i aftentimerne, så det er en god idé at tage lidt uldent med.

På Gran Canarias nordkyst og i de højtliggende områder kan vejret arte sig lidt ugæstfrit med regn og kølige vinde, og vejret kan ændre sig hurtigt. Derfor skal der pakkes lidt mere varieret, hvis man skal bo der. Planlægger man vandreture i bjergene, er det nødvendigt med varmt tøj og gode, vandtætte støvler. Sandaler er glimrende fodtøj til lavlandet og det ofte meget varme sand.

Børn
Kanarierne elsker børn. Deres egne børn tager de med overalt, og ofte til langt ud på natten. Efter spanske begreber betyder “familie”, at børnene er med. Børn får rabat i busser og på museer, som regel halv pris. Mange hoteller tilbyder særlige aktiviteter for børn. Også spædbørn er velkomne. Alle restauranter koger gerne varmt vand til tørmix eller varmer babymaden. Både børnemad og bleer fås i supermarkeder. På rejsen kan man tage klapvognen med i transithallen og aflevere den lige før boarding. Nogle flyselskaber har særlige vuggepladser, men bestil i god tid, der er rift om dem. Hvis man skal ud at køre meget, er det en god ide at tage babysædet med hjemmefra. Biludlejerens er ofte af ringe kvalitet og koster ca. 2 € pr. dag.

Drikkepenge
Man giver drikkepenge som herhjemme. Runder lidt op, når man betaler taxaen, og giver lidt ekstra, hvis man har været tilfreds med måltidet eller betjeningen.  Desuden er det god tone at give en skilling til stuepigen. Hun tjener kun ca. 6000 kroner om måneden og er afhængig af drikkepenge (læg dem på hovedpuden, gerne ved begyndelsen på hotelopholdet, så bliver man lidt ekstra forkælet).

Drikkevand
Det er ikke sundhedsfarligt at drikke vandet i hanerne, men det er afsaltet havvand, så det smager ikke altid så godt. Det kan smage af både klor og salt. Til gengæld er købe-vandet noget af det bedste i verden – hentet fra undergrunden, hvor det samler sig i kølige reservoirer. Det sælges både med kulsyre (con gas) og uden (sin gas) i alle supermarkeder. Især »Firgas« anses for ypperligt vand. Specielt den med den røde etiket har meget små bobler, der giver en blød smag. Boblerne dannes flere kilometer nede i undergrunden af vulkansk aktivitet – der er altså tale om et rent naturprodukt. Den blå »Firgas« bliver tilsat ekstra kulsyre, så den får større bobler og dermed minder mere om vores danskvand. Den orange »Firgas« er uden brus, og desuden ikke fra helt samme kilde som de andre. Den er også fra naturens hånd med brus, men det bliver filtreret fra, så den er totalemente degasificada. Man kan også drikke »San Anton«, som er uden brus fra naturens hånd. Endelig er der »Rapado«, der er mindre fint, men udmærket drikkevand.

El
De store feriecentre har næsten alle 220 volt vekselstrøm. Alligevel kan man godt få problemer, fordi ikke alle danske stik passer i kontakterne. Man må låne en omformer i hotellets reception eller købe en i supermarkedet, men det er ikke altid nok, hvis man har labtop-computer med. Dens hanstik er ofte en lille smule tykkere end de normale. Det lægger vi ikke mærke til herhjemme, men i udlandet kan det ske, at de ikke passer til adapteren. Tag derfor en almindelig forlængerledning med, der har et almindeligt fladt hanstik. Man skal selvfølgelig hjemmefra sikre sig, at stikket fra computeren går ind i forlængerledningens hunstik. Runde stik duer heller ikke, da må man også have fat i en omformer.

Fiestaer
Næsten hver eneste by har en årlig fiesta, hvor alt og alle er på dansegulvet. Fiestaer er til ære for byens skytshelgen, og de indledes med messe i kirken og derefter lange processioner, romerias, hvor man bærer store figurer og landskaber med religiøse motiver igennem gaderne. De kan vare ved i timevis, og efterfølgende er der fyrværkeri, hvor det brager løs med det formål at holde onde ånder borte. Derudover fejrer man også både den enkelte øs og alle øernes skytshelgen ved lignende store fester. Check under de enkelte byer. Turister er meget velkomne. Den største årlige fest er karnevalet. Særlige begivenhe24. juni fejrer man flere steder midsommerfest – eller sankthans – Fiesta de San Juan. Ligesom i Danmark tændes bål om aftenen 23. juni. Man kan også vælge at komme til Corpus Christi, der finder sted 60 dage efter pinse. Det er ved denne begivenhed, at byer på Lanzarote pyntes med farvet salt. Helligtrekongers Aften i januar fejres med flotte processioner.

Forsikringer
Danskere er forsikret af Sygesikringen, så husk det gule kort. Kortet giver i praksis ret til gratis lægehjælp, sygehusbehandling, men IKKE eventuel hjemrejse, i forbindelse med akut opstået sygdom eller uheld. De fleste klinikker vil være trygge ved blot at se et rejsebevis, så hav altid enten rejsebevis eller det gule kort med altid. Rejser man med et charterselskab, vil guiderne som regel tage sig af de praktiske ting med opkrævning og afregning.

Husk: Borgere med kroniske sygdomme bør tage kontakt til Sygesikringen inden afrejse for at få afgjort, om de er dækket. Visse patientforeninger, fx Gigtforeningen har forhandlet sig til en aftale med Gouda, der sikrer, at dens medlemmer kan rejse fuldt forsikret trods kronisk sygdom.

Husk: Det gule kort dækker kun rejser, der er kortere end en måned. Længere rejser kræver det blå kort, som giver adgang til samme behandling som lokalbefolkningen. Hvis man vil have ekstra, må man tegne en forsikring.

Husk: De tillægsforsikringer, som rejseselskaber tilbyder, er for de fleste overflødige. De kan dog give ret til gratis hjemtransport, det gør det gule kort ikke. Rejsegodsforsikring er som regel overflødig, hvis man har en familie- og husstandsforsikringen.

Hvis man er i tvivl, bør man kontakte sit eget forsikringsselskab og høre, hvad man har brug for.

Fotografering
Der er vidunderlige motiver på øerne; men lyset er meget skarpt, fordi solen står næsten vinkelret ned. Det kan give nogle sløve farver, og man bør derfor overveje at anskaffe sig et polariseringsfilter til objektivet, som sørger for lidt mere knald på farverne. Ellers nøjes med at fotografere i formiddags- og eftermiddagstimerne, hvor lyset er blødere.

Film kan fås overalt på øen, men udvalget kan være begrænset i mindre byer. Det kan i det hele taget være svært at opdrive diasfilm – og helt umuligt i andet end 100 ASA. Tjek altid udløbsdatoen. Videofilm og specielle batterier bør man have med hjemmefra. Film har ikke godt af at ligge for længe i varmen. Put dem i køleskab.

Handicappede
Der gøres en stor indsats for at gøre tingene så handicapvenlige som muligt, og der er over alt sliske, så man kan komme til næsten hvad som helst i kørestol. Det værste problem er de høje fortove, men der er som regel ramper. Visse steder er der udlejning af handicapudstyr, så man slipper for at tage sit eget med - og det kan også repareres her.

Helligdage
Der er mange helligdage, og de kan være lidt svære at holde rede i, fordi de lokale myndigheder har en tendens til at ændre lidt på systemet hele tiden. Især vil man ofte udpege nye fridage, hvis de officielle helligdage ligger i weekenden. En helligdag på en søndag vil som regel udløse en fridag den følgende mandag. Disse helligdage kan man nogenlunde regne med ligger fast:

1/1: Nytårsdag (Ano Nuevo)
6/1: Helligtrekonger (Dia de Reyes)
19/3: Skt. Josefs dag (Dia de San José)
29/4: Øernes indlemmelse i Spanien
1/5: Arbejdernes dag (Dia de Trabajador)
30/5: Canarieøernes Dag (Dia de las Islas Canarias)
25/7: Skt. Jakobs dag (Dia de Santiago Apóstol ) Spaniens skytshelgen
15/8: Mariæ himmelfart (Asunción) – og fejring af Virgen de Candelaria- Canarieøernes skytshelgen.
12/10: Amerikas opdagelse (Dia de la Hispanidad)
1/11: Allehelgensdag (Todos los Santos)
6/12: Grundlovsdag (Dia de la Constitucion)
8/12: Mariæ undfangelse (Inmaculada Concepción)
25/12: Jul (Navidad)

Påsken fejres på samme tid som i Danmark: Skærtorsdag (Jueves Santo, langfredag (Viernes Santo) og påskedag. Det samme gælder pinse. 2. torsdag efter pinse fejres: Kristi legemsfest (Dia del Corpus Christi). Helligtrekongerfesten begynder 5. januar, med processioner gennem byerne, specielt Las Palmas. Samme aften sætter børn salt, kager og vand uden for dørene til de vise mænds kameler. Og næste dag på Helligtrekongers Dag har de vise mænd takket for maden ved at lægge gaver til børnene. Senere mødes man med familier for at spise frokost og vise gaver frem.

OBS! Hverken 2. påskedag eller 2. juledag er helligdage.

28. december skal man passe lidt på. Det er Dia de los Inocentes, dagen hvor naive sjæle skal narres, det kanariske modstykke til vores Aprilsnar.

Homoseksuelle
Lanzarote prøver ihærdigt at blive lige så attraktivt for det homoseksuelle publikum som Gran Canaria, men helt så åbent som på naboøen er det ikke. Især Playa Honda er et kendt mødested for bøsser.

Information
Der er flere muligheder for at få informationer om De Kanariske Øer, før man rejser, bl.a. på turistinformationerne:

Den Spanske Stats Turistbureau, Ny Østergade 34, 1101 København K, ma.-fr. 10-12, tlf. 33 18 66 30, fax: 33 15 83 65, www.spanien-turist.dk, e-mail: copenhague@tourspain.es

Internettet har et hav af hjemmesider om hver eneste kanariske ø, men kun få på dansk. Den bedste er www.canario.dk. Til Lanzarote er der: www.lanzarote.com. Den officielle regeringsejede sider er: turismolanzarote.com, men den er kun på spansk. Derudover kan man få stort udbytte af at besøge de mange private danske hjemmesider, der giver gode råd videre. Der er fx mange, der lægger feriebilleder på. Kiosker, souvenirforretninger og boghandlere forhandler kort over de enkelte øer og større byer.

På øen er der turistkontorer med engelsktalende personale. De har et varierende serviceniveau, som regel er personalet ret venligt, men ikke særlig hjælpsomt. Der kan dog hentes rimelige brochurer og bykort. Se under de enkelte områder. Der er flere udmærkede og gratis engelsksprogede aviser, som bringer almindelige nyheder om øerne og turistinformation.

Insekter
Der er selvfølgelig myg, men de er ikke mere irriterende end andre steder. Kakerlakker kan til gengæld virkelig genere skandinaver, fordi de er så sjældne gæster på vore breddegrader. Men for spaniere er de ikke noget særligt - og harmløse er de i hvert fald. De dukker op på selv de pæneste hoteller og kan ikke tages som udtryk for speciel dårlig hygiejne.

Konsulater
Der er ikke dansk konsulat på Lanzarote. Får man brug for hjælp, skal man henvende sig til konsultatet på Tenerife: Consulado Real de Dinamarca, Villalba Hervés 5, 3. piso, 38002 Santa Cruz de Tenerife, tlf. 922 275 757, www.dakonic.net, fax 922 240 287, åbent 9-13.

Nordmænd har konsulat på Gran Canaria: Real Consulado de Noruega: C/Luis Morote, 6 - 6 piso, 35007 Las Palmas, tlf. 928 49 50 00, email: consullpa@fredolsen.es, fax. 928 49 50 36, åbent 9-15.

Kriminalitet
De Kanariske Øer har aldrig haft de helt store problemer med kriminalitet. Mord og vold hører absolut til sjældenhederne, og man kan stort set færdes overalt på alle tider af døgnet. Dog bør man vise almindelig forsigtighed, når man færdes i de mere barske sømandskvarterer i Las Palmas, og turistområderne kan være rene legepladser for lommetyve, så pas på tegnebogen og tasker! Lad fx tegnebogen blive hjemme i sikkerhedsboksen og hav penge og kort i forlommerne. Lad altid værdigenstande og større pengebeløb opbevare i hotellernes sikkerhedsbokse – de kan lejes forholdsvis billigt på næsten alle hoteller. Lås altid bilen, og tag alt med, når den forlades. Lad aldrig kameraer, tasker o.l. ligge frit fremme. Hvis bagagerummet er i forbindelse med kabinen, så tag hattehylden ud, så alle kan se, at der heller ikke ligger noget under. Efterlad aldrig værdigenstande på stranden, mens man går i vandet. Det sker, at morsomme tyveknægte fjerner tøjbylter, så stakler må gå i badetøj gennem byen til deres hoteller. Strandene betragtes dog som sikre områder, og der går jævnligt civilklædt politi på strandpatrulje.

Er man blevet bestjålet, skal det anmeldes til politiet (Policía Nacional), der næppe sætter en større styrke på sagen. Men erklæringen fra politiet er helt afgørende for, at man kan få erstatning fra sit forsikringsselskab, når man kommer hjem. For at spare ferietid kan man ringe sin anmeldelse ind på tlf. 902 102 112, også på engelsk. Det kan også gøres på internettet på www.policia.es, men tilbuddet findes kun på spansk. Derefter kan man hente erklæringen inden for 48 timer.

Kvinder
Nordiske piger kaldes suecas, (svenskere), og de kan hurtigt få en hale af tilbedere efter sig. Men tag det som venlig interesse, og sig blot nej tak, hvis det ikke har nogen interesse. Seksuel chikane er ikke så udbredt, som mange forestiller sig. Nu om dage går de spanske kvinder selv meget dristigt klædt og skjuler ikke mere end højst nødvendigt. De fleste spanske mænd forveksler ikke en sådan adfærd med en invitation. Men man skal lade fornuften råde, ligesom man ville gøre det herhjemme. Gravide bør være opmærksomme på, at flyselskaber har regler for, hvor langt henne i graviditeten, man må flyve med dem.

Lufthavn
Lanzarotes Aeropuerto De Arrecife ligger 6 km vest for hovedbyen, (til højre for indgangen findes et rart lille grønt cafeteria, som man kan benytte, når køerne ved indcheckningen bliver for lange, og det bliver de tit).

Lægehjælp
Der er aldrig langt til en læge i feriebyerne, og de skjuler sig ikke, tværtimod annoncerer de flittigt på linje med restauranter og forlystelser. På mange klinikker taler personalet et nordisk sprog. Klinikkerne har ofte døgnåbent, og lægestandarden er fuldt på højde med danske, men de har andre behandlingsmetoder, der kan virke lidt bombastiske, som når de sætter ethvert febersygt barn direkte ned i et iskoldt karbad og giver det et godt skud penicillin. Betalingsproceduren mærker man ikke noget til, hvis man blot fremviser det gule sygesikringsbevis eller rejsebeviset. Det er derfor klogt at tage en af delene med, hvis man tager længere væk fra hotellet. Bed eventuelt rejseguiden om assistance. Alle rejseselskaber har aftaler med læger eller klinikker i nærområdet, og det kan være en fordel at benytte dem, fordi der så er en tæt kontakt mellem rejseselskab og læge, hvis noget skulle gå galt. Alvorligt tilskadekomne skal henvende sig på hospitalets skadestue Sala de Emergencia.

 

Mad
Man kan sagtens tilbringe en lang ferie på De Kanariske Øer uden på noget tidspunkt at spise kanarisk mad. Turistbyernes menukort er ofte et ret ens sammensurium af forskellige nordeuropæiske retter – forklaret på op til ti sprog, herunder alle skandinaviske sprog, og der er som regel også billeder af det på menukortet. Men det hører nu engang med til ferieoplevelsen at gå på eventyr i de mange »lokale« restauranter, der tilbereder rigtig kanarisk mad. Spisestederne findes i alle prislag. Kanariernes morgenmåltid desayuno er ofte kun en stor kop kaffe med mælk café con leche og brød, der dyppes i kaffen. Frokosten almuerzo serveres mellem kl. 13 og 15, og det er dagenws hovedmåltid og varme ret. Aftensmaden cena spises ved 21-tiden og kan sagtens være tapas på den lokale restaurant. Turisterne kan spise, når de vil. Der er servering døgnet rundt i feriebyerne.

 

Medier
I større byer og feriecentre forhandles førende europæiske aviser, og det er også muligt at opdrive et daggammelt Ekstra Blad eller B.T. eller et dansk ugeblad på de større skandinaviske feriecentre i vinterhalvåret. På hotellerne er der normalt ophængt danske nyhedsoversigter i receptionen.

Der udgives en række engelske aviser med oplysninger om turistaktiviteter her og nu: »Weekly Canarian« kan afhentes gratis på turistkontoret eller købes i kiosker. Desuden findes Canary Island Gazette og Canarian Weekly Island Connections. Mange hoteller har i dag tv på værelserne, hvor man fx kan følge med på Kanarieøernes egen tv-kanal. Man får dog kun fornøjelse af det, hvis man kan spansk. Programudbuddet er i det hele taget spansk, også selv om man praler med satellit-tv – det begrænser sig til snesvis af spansk-sprogede kanaler suppleret med CNN og en amerikansk erhvervskanal. Svenskere kan have stor glæde af SVT Europa, som sender til flere hoteller. Dagens program: www.svt.se/europa.

Mål og vægt
Alle mål- og vægtenheder svarer til, hvad vi er vant til hjemmefra.

Narkotika
Der er narkotikaproblemer på øerne, fordi øerne bliver brugt som transit for trafik mellem Amerika og Europa. Der er derfor stor opmærksomhed på narkohandel, og man skal ikke transportere noget for nogen. Man skal holde øje med, at der ikke smutter ting ned i ens kuffert. Al brug af enhver form for narkotika, hash og marihuana er forbudt. Tag en slurk rom i stedet.

Nødhjælp
Alarm: 112

Gælder ambulance, brand og politi. Kan modtage besked på tysk, engelsk og spansk.

Pas
Glem Schengen og husk passet! Man skal vise pas ved indcheckning i lufthavnen og ved indcheckning på hotellet. Man skal vise pas ved kasino, og større forretninger vil se pas, hvis man betaler med plastikkort. Eneste ændring siden Schengen-samarbejdet er, at man ikke skal igennem en paskontrol i lufthavnene. Rejsende, der har statsborgerskab i andre lande end de skandinaviske, bør rette henvendelse til deres hjemlands nærmeste ambassade for at få nærmere oplysninger.

Politi
Spanien har tre politikorps med hver deres uniform, de blå, de brune og så den olivengrønne civilgarde, der går med barét til daglig, men bærer flade lakhatte ved særlige lejligheder.

Policía Municipal eller Policía Local (blå) er det kommunale politi. Det er knyttet til og betalt af det lokale bystyre og svarer til vores ordenspoliti, men kun i byerne.

Policía Nacional (brun) er det statslige politi, som har opgaver svarende til vores kriminalpoliti. De kendes også på det røde huebånd. Det findes i alle byer med flere end 30.000 indbyggere.

Guardia Civil (olivengrøn) er civilgarden, som også bevogter den spanske kongefamilie. Gardisterne ses ofte uden for byerne som færdselsbetjente eller i mindre landsbyer.

Der arbejdes meget på at få de tre korps lagt sammen til et politi, men traditionerne har vist sig at være stærkere end ønsket om et mere effektivt politi.

Post
Postkontorer findes i alle større byer. Frimærker sellos kan også købes i kiosker og i hotelreceptioner. Der r60 cent på postkort og breve op til 20 gram – uanset hvor i Europa de skal hen. Regn med mindst en uge for postkort at nå Danmark - ofte mere. Postkasser er gule med blå vandrette striber. Poste restante, lista de correos, kan modtages på alle posthuse. Husk at tage passet med som legitimation. Lanzarotes hovedpostkontor ligger i Arrecife på Av. de Generalissimo Franco 8, tlf. 928 800 673.

Prisniveau
Den prisbevidste rejsende kan stadig få sine kroner til at række langt på De Kanariske Øer. Men på mange områder er priserne nu godt med i forhold til Danmark. Cigaretter, vin og spiritus er de billigste varer. Mærkevarer koster omtrent det samme som i Danmark - sko kan dog være meget billigere.

Påklædning
Efter så mange år med turisme er de lokale vant til lidt af hvert. Men øerne er stadig katolske, så man bør vise visse hensyn. Gå ikke i badetøj i byerne. Tag mere tækkeligt tøj på ved besøg i kirker og helligdomme – for mænd og kvinder betyder det minimum lange shorts og en T-shirt. Visse steder kommer man simpelt hen ikke ind, hvis man møder op i badetøj. Badetøj hører til på stranden eller ved poolen, hvis man vil bevare de lokales – og i øvrigt også de øvrige turisters – respekt.               Når man skal flyve hjem, skal man ofte vente i brændende sol, men gå aldrig om bord på flyet med kun sommertøj. På grund af aircondition er flyene kølige, så man får brug for ordentligt tøj til turen.

Rygning
Spanien har indført en striks rygelov, hvilket ikke huer kanarierne, der ryger meget. Rygning i busser blev forbudt for nogle år siden. Nu gælder det også offentlige bygninger, restauranter skal have separat rygeafdeling, og hotellerne får røgfri værelser.

Siesta
Kanarierne fastholder deres siesta, som bliver brugt til at indtage dagens hovedmåltid. Så i de varmeste timer kl. 13-16 kalder skyggen og roen. Også de store forretninger i hovedstæderne lukker for siesta, mens forretninger i turistområder ofte holder åbent hele dagen. På grund af siestaen skal man være opmærksom på, at der er flere myldretider i trafikken end hjemme, for folk skal til og fra arbejde to gange dagligt.

Skik og brug
Den spanske omgangsform er mere formel end den danske, og gode manerer trives endnu. Start altid en samtale med et buenos dias (godmorgen) eller buenas tardes (god eftermiddag). Man bør ligeledes sige adios eller hasta luego (farvel), når man går - om aftenen buenas noches.

Por favor er en vigtig høflighedsfrase. Hvis man beder om noget (fx på en restaurant), sømmer det sig at begynde eller afslutte sætningen med de to ord.

Og så skal man endelig ikke skynde på canarierne. De forhaster sig ikke, og meget kan vente til næste dag. Så bare tag den med ro, og lær at tænke mañana, der nok betyder i morgen, men ofte bruges som ”om lidt”, “senere” eller bare: “Når vi får tid”.

Sol
Året rundt er Lanzarote som ét stort udendørs solarium, og det kan være fristende som vinterbleg skandinav at lade sig solbrænde i en fart. Men solens stråler er 30% kraftigere end derhjemme! 24. juni, når solen har nået Krebsens Vendekreds, står den ved middagstid kun 40 fra zenit over øerne og kaster sine stråler så lodret, at en mur på 1 m kun har en skygge på 7 cm! Man bliver ofte snydt af solen, fordi passatvindene stryger al den ubehagelige varme væk. Man tror, at solen er mindre skarp, end den er. Blot et kvarter i høj sol kan visse dage være nok til en forbrænding. Så tag den med ro det første par dage, og undgå solbadning midt på dagen, indtil man er blevet så brun, at man kan tåle det. Allerede hjemmefra kan man varme op i solarium, og i alle tilfælde er det klogt at beskytte sig med rigelig solbeskyttelse og værne skuldrene med en T-shirt. Hvis herrerne er blevet lidt tyndhårede, så er det nu, de bør se det i øjnene og beskytte månen mod solen. Hav en solhat med i bagagen. Også kvinder skal passe på hovedbunden. Tag T-shirt på under snorkling, solens stråler går nemlig også gennem vandet. Beskyt fødderne under solbadning. Her er huden lige så tynd som i hovedbunden. Husk UV-afvisende solbriller.

Sørg for at drikke rigeligt i varmen. En tommelfingerregel er, at man skal drikke så meget, at man fortsat tisser lige så hyppigt, som man plejer derhjemme. Er urinen blevet meget mørk, har man væskemangel og bør drikke noget, der ikke er vanddrivende. Drik ikke kun vand, men også juice og sukkerholdige drikke. Saltbalancen kan komme i uorden, når man sveder meget. Den opretholdes bedst ved at salte maden lidt mere end normalt.

Undgå overanstrengelser i dagens hede. Hedeslag viser sig ved høj feber, manglende sved, rødmende hud og halvkulret opførsel. Få den ramte person i skygge straks, løsn alt tøj, og sørg for at vedkommende kommer til en af øens lægeklinikker.

Sprog
Ved feriecentrene vil de fleste kunne forstå og tale engelsk og tysk. Det er en fordel at medbringe en ordbog eller parlør, eller gøre brug af parløren bag i bogen her, når man begiver sig uden for turistområderne, for her tales der ofte kun spansk.

Sygdom
Topscoreren blandt feriesygdomme er dårlig mave. Maven bliver bombarderet med nye indtryk, og de fremmede bakterier kan godt løsne det hele lidt for meget derinde. Så gå varsomt frem. Kanarisk quickstep er ikke en behagelig selskabsdans, men den populære betegnelse for en (ret harmløs) maveinfektion. Mange forbinder maveondet med vandet, men det skyldes snarere lidt for mange iskolde drinks med masser af isterninger - det får fordøjelsessystemet til at reagere i det varme klima. Hvis man har sart mave, bør man bruge denne regel om al mad: Pil det, kog det, steg det eller glem det. Er uheldet ude, kan skaden i visse tilfælde repareres med yoghurtpiller og masser af cola.

Andre topscorere er paradoksalt nok forkølelser og luftvejssygdomme. Det skyldes, at flere og flere hoteller får aircondition, og at gæsterne selv køler værelset alt for voldsomt ned - det kan i uheldige tilfælde resultere i en lungebetændelse. Maskinen giver konstant træk, så sluk for den - i det mindste om natten - og åbn et vindue i stedet for. Der bliver alligevel sjældent varmere end på en god dansk sommerdag. Aircondition bliver i øvrigt desværre langsomt indført mange steder, f.eks. i busser, så hvis man skal køre langt, vil det være klogt at medbringe en trøje. Restauranter og forretninger har heldigvis ikke indført det endnu.

Der er ingen farlige dyr på øen, men brandmanden physallia carabella, som kommer op på kysterne tidligt på året, kan virkelig svie, så man tror, man har fået en hammer over foden. Der er ingen andre kur end at undgå den, og søg læge, hvis der viser sig komplikationer.

Telefon
Telefonsystemet er moderniseret, så man kan ringe fra Lanzarote og tale med Norden så klart, som var man hjemme. Og det koster ikke længere en bondegård at ringe fra sit hotelværelse. Der er set priser til ca. 1€/min. Men check endelig prisen først. Man behøver heller ikke at få nervøse trækninger, hvis mobilen skulle finde på at ringe. Priserne er efterhånden til at betale, og de ser kun ud til at blive bedre efterhånden.

Følgende priser gælder for TDC-abonnenter og er vejledende. Andre selskaber kan have andre priser, og TDC kan have fået andre samarbejdspartnere siden. Hvis man skal ringe meget, bør man derfor orientere sig på sit teleselskabs hjemmeside.

Fastnet-forbindelser. Ringer man mellem en almindelig dansk fastnettelefon til en fastnettelefon på De Kanariske Øer er prisen ca.  2,50 kr/m. Ringer man fra en dansk fastnettelefon til en dansk mobiltelefon på Kanarieøerne koster det 4,25 kr./min. Det er mobiltelefon-abonnenten, der betaler for opkaldet.

Mobiltelefoner roamer, de søger en forbindelse, når man ankommer, og man vil få tilbud om at tilslutte sig fx Vodafone eller Telefonica Movistar, de er lige gode. Og så kan man ringe. Opkald fra mobiltelefonen til en abonnent i Danmark koster ca. 7 kr./min. Man kan også foretage dataopkald fra sin mobiltelefon, hvilket betyder, at man kan gå på internettet via sin lab-top computer og mobiltelefon.

SMS-beskeder koster 3,21 kr. at sende fra Kanarieøerne til Danmark.

Modtager-betalte samtaler er lette gennem Danmark Direkte. Fra enhver telefon kan man gratis ringe til 900 99 0045. Herfra sørger det danske telefonselskab for at spørge en ønsket abonnent, om vedkommende vil betale opkaldet. Ønsker man et modtagerbetalt opkald til Norge, ringer man blot 90099 0047. De koster 9 kr. i minuttet.

Kaldenumre:
Opkald til Danmark: tlf. 00 45 + telefonnummer
Opkald til Norge: tlf. 00 47 + telefonnummer.
Opkald til Lanzarote: 0034.+ områdenummer + telefonnummer.
Oplysningen: 1003
International information: 025
Personlig betjening: 1004
Operator til indenrigsopkald: tlf. 1009
Nummeroplysning: tlf. 1003
International nummeroplysning: tlf. 025

Tidsforskel
Lanzarote er en time bagud i forhold til Danmark. Når klokken er 12 i Danmark er den altså 11 på Lanzarote. Hvad angår sommertid, følger øerne (sammen med Spanien) Danmark med sommertid fra april til oktober. Derfor er tidsforskellen på en time, den samme året rundt.

Timeshare
Omkring 1000 danskere bor permanent på De Kanariske Øer, og endnu flere er trækfugle i længere perioder end almindelige charterturister. De bor ofte i timeshare-lejligheder.

Timeshare er blevet et voldsomt udskældt begreb, fordi mange er blevet snydt, bondefanget eller hjernevasket af sælgere til at købe noget, de strengt taget ikke havde råd til. Sælgerne står over alt i de store ferieområder. De er dygtige og ofte meget charmerende, og de lokker med præmier, middage og udflugter, så man er meget fristet til at gå med. Hvis man gør det, bliver man udsat for endnu dygtigere og endnu mere charmerende sælgere, så man næsten ikke synes, at man kan lade være med lige at købe en to-værelses lejlighed.

Der er ikke noget i vejen med timeshare-konceptet. Hvis man ved, at man resten af sit liv vil tilbringe alle ferier på Lanzarote, er det endda en rigtig god ide. Men derfor kan man jo godt tænke lidt over det først. Tal derfor altid med en advokat eller anden sagkyndig først - evt. det danske konsulat. Eller bedre endnu: Tag hjem - og tænk over det. Lad ikke sælgeren presse, for helt ærligt, hvis han bliver mopset over, at man vil tænke sig om, før man køber noget til de penge, så er han ikke værd at handle med.

Desuden skal man være opmærksom på dansk lov, der giver en særlig beskyttelse for folk, der har købt timeshare. Man har en lovmæssig ret til at fortryde i 10 dage. Hvis man har skrevet under på en aftale og fortryder, kan man inden 10 dage give skriftlig meddelelse om det, og så er handlen annulleret (se www.forbrugerstyrelsen.dk/jura/fjura/jb93-94/93010700.htm).

Salgshajerne kender godt den stramme danske lovgivning, og de kan kende en dansker på mange meters afstand. Derfor opgiver de på forhånd. Hvis de ikke gør, så sig blot: Danish eller Denmark, så er man som regel fri for mere plageri.

Toiletter
I de større byer og turistcentre er der sjældent langt til nærmeste offentlige toilet, og de er som regel i meget fin stand. Der vil som regel være en afgift for brug på ca. 20 cent. Hvis man skal ud på landet, er det klogt at have lidt toiletpapir med selv. Hvis der står en spand på et toilet, betyder det, at brugt toiletpapir skal smides her og ikke i tønden. Toiletter hedder på spansk aseos.

Told
Spanien er medlem af EU, men det har ingen indflydelse på ind- og udførselsregler mellem Danmark og Lanzarote. Øen er nemlig ikke med i »det indre marked«, og afgiftsmæssigt er den derfor et ikke-EU-land. Når man rejser hjem til Danmark, må man derfor kun afgiftsfrit indføre det, som man må indføre fra ikke-EU lande. Det vil sige: 200 cigaretter, 1 liter spiritus eller hedvin (sherry, portvin, champagne), 2 liter vin og 50 g parfume. Derudover må man afgiftsfrit højst indføre varer for en værdi af 3250 kr. pr. person. Både cigaretter, vin og spiritus er billigere i forretningerne på Lanzarote end i noget toldfrit salg, for området har været toldfrit siden 1800-tallet. Et karton cigaretter er næsten 50 kroner billigere i butikkerne end i flyet, og en flaske spiritus kan fås til næsten en tredjedel af den toldfri pris. Når man kommer hjem til lufthavnen i Skandinavien, skal man benytte den blå udgang, fordi man kommer fra et ikke-EU-land i toldmæssig forstand.

Mange vil gerne have eksemplarer af de smukke kanariske blomster eller frø fra drageblodstræerdrageblodstræer med hjem. Det er tilladt at hjemtage 2 kg planter, når de indføres i håndbagagen og er til privat brug. Det gælder dog ikke kartofler. Det er forbudt at indføre kaktus – undtaget er dog figenkaktus, som man må medtage som frugter eller skud.

Vaccinationer
Ingen vaccinationer er påkrævet eller nødvendige.

Valuta
Møntfoden er euro markeret med et €. 1 € svarer til ca. 7,60 danske kroner (2009). 1 € deles op i 100 cent – også kaldet centimes. De spanske 1, 2 og 5 cent-mønter er prydet med katedralen Santiago de Compostela. På 10, 20 og 50 cent-mønterne er den spanske forfatter Cervantes. På mønterne for 1 og 2 € troner kong Juan Carlos. Uanset motiv er de spanske mønter gangbare i alle euro-lande. Der er syv forskellige €-sedler: 500, 200, 100, 50, 20, 10 og 5. De er ens i alle euro-lande. Euro kan købes i alle banker, men egentlig behøver man ikke tage af sted med andet end sit Visa eller et andet større kreditkort. Man kan betale med kort overalt, og de virker i kontantautomaterne, som der er masser af.  Men det er ikke gratis. F.eks. koster det 30 kroner, hver gang man hæver kontanter på sit Visa-kort, så det kan ikke betale sig at gå og små-hæve. Diners tager ikke minimumsgebyr, men til gengæld 4 pct. af det hævede beløb. Desuden vil bankerne lægge lidt til kursen, når de omregner til danske kroner. Men nemt er det. Skulle man miste sit kort, skal man omgående få det lukket. Det nemmeste er at ringe til sin bank, men er det uden for åbningstid kan man for Visa og Mastercard ringe til PBSs døgnservice: 0045 44 89 29 29. Diners har døgnservice på 0045 36 73 73 73

Unge
Spanske museer, seværdigheder og kulturinstitutioner giver rabat - eller gratis adgang - til unge og studerende, som allerede hjemmefra bør anskaffe et International Student Identity Card (for alle, der er tilmeldt en videregående uddannelse), eller et FIYTO-kort, der udstedes til alle unge under 26 år. Fred. Olsens færger giver rabat til unge under 26 år. Kontakt Kilroy Travels for at få et kort.

Ældre
De første turister på øerne var ældre velhavende englændere, der ønskede at undgå den hårde vinter, fordi klimaet på øerne er behageligt varmt uden at være hedt. I dag vælger mange ældre mennesker at tilbringe en måned eller to på øen – og man behøver ikke at være velhavende længere for at få det til at hænge sammen på fornuftig vis.

Åbningstider
Forretninger: ma.-fr. ca. kl. 9-13 og igen fra ca. kl. 16.30-20, lø. 9-13. I de store turistcentre dropper forretninger og supermarkeder ofte middagspausen og holder også tit åbent på søndage

Museer: ti.-lø. 10-13 og 16/17-19. Lukket ma.
Turistkontor: ma.-fr. 9.30-13 og 17-19.30, lø. 10-13
Kontorer: 9-14, 16.30-19 om vinteren og 8.30-15 om sommeren
Postkontor: ma-fr. .30-14.30
Apotek: ma.-fr. 9-13, 16-20, lø. 9-13
Bank: ma.-fr. 9-14 og lø. 9-13
Benzintank: 9-20 (evt. 22), sø. ofte lukket
Obs. Åbningstiderne kan variere og er derfor vejledende.

Trafik

De mange gode busforbindelser er et både spændende og billigt alternativ til charterselskabernes udflugter. Øen har fine veje og nogenlunde velordnet trafik, så man kan også sagtens drage på opdagelse i lejet bil.

Busser
På Lanzarote er der busservice, men det kan faktisk være svært at komme ud og hjem på samme dag med bus til visse byer. Se nærmere om køreplaner på www.arrecife.com.

Vigtigt: Når man står ved stoppestedet skal man give buschaufføreren tegn på, at man vil med hans bus, ellers kører han videre.  

Færger
Man kan godt nå at se andre øer, mens man holder ferie på Lanzarote. I hvert fald et smut til Fuerteventura, som kun er 20 minutters sejlads væk, men en tur til Gran Canaria kan også lade sig gøre, hvis man er på en længere ferie. Følgende sejlplan er vejledende.

 Naviera Arma, www.naviera-armas.com, tlf. 928 300 600:

Gran Canaria-Lanzarote
Las Palmas-Arrecife: ma., on. fr. kl. 23.50
Arrecife-Las Palmas: ti., to. og lø. Kl. 11
Overfarten tager ca. 7 ½ time og koster ca. 29 €.

Lanzarote-Fuerteventura
Playa Blanca-Correlejo: dgl. kl. 7,11,13.15,15,17, 19 (sø. sejles ikke 13.15 og 15)
Corralejo-Playa Blanca: dgl. kl. 8,10,12,14,16,18,20 (sø. sejles ikke 12 og 14)
Overfarten tager ca. 25 minutter og koster ca. 12 €.

 Fred. Olsen, www.fredolsen.es, tlf. 902 100 107

Lanzarote-Fuerteventura
Playa Blanca til Corralejo: dgl. kl.7.10, 8.30, 10,14,16,18
Corralejo til Playa Blanca: dgl. kl. 7.45, 9, 11, 15, 17, 19
Overfarten tager ca. 20 minutter og koster ca. 13 €. En bil koster 17 €.  (Gratis bus fra Arrecife og Puerto del Carmen til Playa Blanca).

 Taxa
Det er forholdsvis billigt at køre i taxa, og de er lette at praje. De er hvide og har et grønt lys på biltaget, et skilt lyser libre, når taxaen er ledig. De kører på taxameter som i Danmark. Prisen er 70 cent pr. kilometer. På de store taxaholdepladser findes i reglen også en prisliste for udflugter. Til taxameterprisen kan lægges særlige tillæg, fx for kørsel om natten og på søn- og helligdage - og normalt koster bagage ekstra. Udover de officielle hvide taxaer, er der mange pirat-taxaer, som man kan få uheldige oplevelser med, når der skal afregnes.

Tommelfingeren
Det er normalt at blaffe. Også de lokale bruger det. Det er dog vanskeligt at få et lift i nærheden af de store feriebyer. Der er altid fare forbundet med denne transportform, men den er ikke større her end i Danmark.

Cykler
Man kan leje cykler i feriebyerne, men cykelstier er der få af, så man bør være meget forsigtig i trafikken. Cykelhjelm er påbudt uden for bymæssig bebyggelse. Også mountainbikes kan lejes til oplevelser i det mere vildsomme terræn. Prisen er cirka 60 kr. om dagen. Flere luftfartsselskaber tillader cykler som bagage, hvis de er behørigt indpakket.

Knallerter/motorcykler
Både de hurtige motorcykler/scootere og de lidt langsommere knallerter kan lejes i alle feriebyer for ca. 200 kr. om dagen, altså næsten som en bil. Men hvert år kommer mange, specielt unge mennesker, galt afsted, fordi de ikke kender trafikken. Med mindre man er trænet, bør man nok overveje en anden transportform, og selv øvede bør køre forsigtigt, især ved kørsel i bjergene. Styrthjelm er påbudt for både motorcyklister og knallertkørere.

Bilister

Lanzarote i har et godt vejnet, og det bliver hyppigt vedligeholdt – derfor er der altid irriterende vejarbejde. Man skal køre opmærksomt. Dels er der mange skarpe sving, voldsomme stigninger og nedkørsler, dels er livet på landet ikke helt fulgt med det moderne fartræs, så hestevogne, æselkærrer, geder, får, børn og gamle færdes ubekymret på mindre veje. Vær opmærksom på, at flere af øerne er ved at ændre vejnumrene, så de en overgang - og den kan godt være lang - vil have flere numre.

Færdselsregler
Spanske bilister er generelt hurtigere end danske til at bruge hornet, de kører lidt stærkere og mere hidsigt, men værre er det heller ikke. Færdselsreglerne er stort set som i Danmark, og skiltningen er til at forstå. Brug af sikkerhedsseler er obligatorisk uden for byerne, og styrthjelm er påbudt for motorcyklister og knallertkørere. Børn under 14 år skal sidde bag i bilen, og er de under 12 år skal de sidde i sikkerhedssele på bagsædet. Det er ikke tilladt at tale i mobil-telefon under kørsel, heller ikke selv om man bruger øretelefoner. Man må slet ikke have noget i ørerne, heller ikke en walkman. Promillegrænsen er 0,25. Hastighedsgrænserne er 50 i byerne, 90 på landevej og 120 på motorveje.

Parkering
I de større byer betyder blå linjer på gaden, at man her skal købe parkeringsbilletter mellem kl. 14 og 20, ellers får man bøde. Hvide linjer betyder gratis parkering, og gule linier betyder parkering forbudt. Parkering i P-huse eller P-områder er langt billigere end i Danmark - ca. 1 € pr. time. De er lynhurtige med blokvognen, hvis man parkerer ulovligt, og så skal man i gang med en ret omstændelig proces for at få den fri igen.

Billeje
Der er et væld af udlejningsfirmaer. Man kan leje hjemmefra hos rejseselskabet, når man ankommer i lufthavnen eller fra hotellet. De lokale firmaer hævder at være billigere end de store internationale, men priserne er ofte ret ens, når man først får kikket på de små bogstaver. Ens rejsebureau vil som regel anbefale en udlejer, hvor man så har en vis sikkerhed for, at man ikke bliver snydt. Biler kan lejes fra ca. 30-35 € pr. dag, men det kan ofte fås langt billigere, specielt på Lanzarote. Biler udlejes med fri kilometer, og der er pæne rabatter at hente, hvis man lejer bilen for flere dage. I lejen er ansvarsforsikring automatisk inkluderet, og for lidt ekstra kan man få kaskoforsikring (seguro de casco) og personlig forsikring (seguro personal). Oven i det hele kommer 4 pct. skat. For at leje bil skal føreren være minimum 21 år og have haft kørekortet i mindst et år. Flere er dog begyndt at forlange, at man skal være over 25 år.

Benzin
Benzin sælges som 95 og 98 oktan og blyfri (sin plomo). Næsten alle udlejningsbiler kører på blyfri 95 oktan. På hverdage lukker de fleste tankstationer kl. 20 eller 22, og mange har lukket søndag. Benzin kostede cirka 60 cent pr. liter (2004).

VÆR OPMÆRKSOM PÅ, at der stadig er udlejningsfirmaer, der leverer bilen med lige akkurat nok benzindampe til, at man kan nå hen på en tank. Firmaet ved nemlig, at ni ud af ti turister herefter kommer til at fylde alt for meget benzin på, og at de så må aflevere bilen med halvfyldt tank. Det bliver ikke refunderet. Så pas på med at hælde for meget på – øen er ikke ret stor. De gode firmaer leverer bilen med fuld tank, og den skal afleveres fuld, hvilket er mere enkelt og mere fair.

Trafikkultur
Man giver et advarende dyt, når man kører ind i skjulte vejsving for at advare modkørende.

Ved nogle t-kryds er der en lille halvrundkørsel i højre side af vejen. Den skal man køre ind på, når man ønsker at dreje til venstre. Dermed blokerer man ikke for ligeud-kørende trafik, mens man venter på klar bane fra begge retninger. Det giver bøde bare at svinge til venstre uden at bruge halv-rundkørslen.

Hvis bilen foran begynder at blinke med det venstre blinklys, kan det naturligvis betyde, at han vil til venstre, men det kan også betyde, at han sænker farten.

Overnatning

Der er tusindvis af hotelsenge, men man skal ikke regne med at få en, hvis man dumper forbi en tilfældig dag. Hotellerne er lejet ud til rejsebureauer, og mange vil ikke ane, hvad de skulle stille op med en turist, der kom ind fra gaden. Lokale turistkontorer eller rejseguider er som regel gode til at anvise hoteller, hvis man vil på tur et par dage. Charterturister vælger deres hotel i kataloger hjemmefra, og de fleste selskaber giver ganske fine og ærlige beskrivelser, så man som regel får, hvad man har betalt for. Men husk: Det er metervarerejser, så hav ikke for store forventninger til, at særlige krav kan opfyldes.

Hoteller
Der er hoteller i alle kategorier, men de fine hoteller behøver ikke at være det optimale, hvis det ikke er det, man har brug for. Deres restauranter kan f.eks. have så strenge krav til påklædning, at det nærmest bliver belastende, og man skal som regel rundt i fornemme gange i vådt badetøj, når man har været i poolen. Desuden kan et billigt tilbud på et fornemt hotel blive en dyr fornøjelse, fordi restaurantpriser og andre ydelser på hotellet ikke nødvendigvis er på tilbud. Svarer værelset eller betjeningen ikke til forventningerne, kan man - ud over at underrette rejselederen - bede om at skrive i hotellets eller restaurantens officielle klagebog (hoja de reclamación). Klagemål behandles ikke, hvis man ikke har skrevet i bogen.

Feriecentre
De fleste rejsebureauer har feriecentre eller resorts, hvor man nærmest kan blive på området hele ferien og få et hvert behov for mad, drikke og underholdning opfyldt. Det er smart til familier, for der er aktiviteter for alle aldersgrupper. Centrene har en meget høj standard og samtidig en afslappet atmosfære, der passer til skandinavisk temperament. Værelserne i centrene kan være alt fra traditionelle hotelværelser til 2 og 3 værelses lejligheder med stue, spiseafdeling og køkken.

Ferielejligheder
Flere og flere vælger ferielejligheder frem for hotel. De kan have flere værelser og altid køkken. De er komplet udstyret med komfur, ovn og service, så man altid kan brygge sig en kop kaffe og spise nogle af måltiderne hjemme. Man slipper derfor for det mad-ræs, der kan plage hotelgæster, der hele tiden skal tænke på, hvor de får næste måltid. Det er samtidig en god lejlighed til at prøve sig frem med indkøb på et af de lokale markeder. Flere af de større hoteller har på grund af efterspørgslen indrettet apartamentos, hvor gæsterne selv kan stå for madlavningen.

Camping
Der er ingen campingpladser, og det er ikke tilladt at campere.

Landhuse (Casas rurales)
150 gårde og traditionelle kanariske huse på Lanzarote er i tidens løb blevet forladt, fordi bønderne er emigreret til Amerika. De er nu omdannet til landlige overnatningssteder ofte i smukke, øde omgivelser. Der er endda boliger i gamle herskabshjem og i tidligere guanche-grotter, udhuggede vulkanbobler, som er fuldt moderne indrettet. Kontakt www.turismoruralcanarias.com, www.returcanarias.com eller www.ecoturismocanarias.com.

Boligbytte
Hvad med at bytte huset eller lejligheden i Danmark med et hvidkalket bondehus i bjergene eller en solbeskinnet apartamento ved stranden? Boligbytte på tværs af grænserne administreres af bl.a. Dansk BoligBytte, Bernstoffsvej 71A, www.bbdk.dk, 2900 Hellerup, tlf. 30 61 04 05.

Indkøb

De Kanariske Øer har været frihandelszone siden 1852 og er i dag én stor toldfri butik. Her er hverken giftskatter eller luksusafgifter. Sammenlignet med det danske prisniveau er fx cigaretter, spiritus og parfume utrolig billigt - billigere end i nogen toldfri lufthavnsbutik. Kameraer, radioer, båndoptagere, ure og elektriske artikler kan købes til lave priser, også så lave at det er løgn. Og man må engang imellem spørge sig, hvorfor nogen tror på, at Sony skulle have lyst til at forære kanariske forhandlere penge, så de kan sælge video-kameraer til en tiende del af normalprisen. Regn med, at hvis en pris er mere end 25 pct. lavere end i Danmark, så er det fup: Enten er det kopi-vare eller også er det ikke den vare, man kommer til at forlade forretningen med. Selv om der står et mærkevarenavn på varen, kan man ikke være sikker på, at indholdet er originalt! Sørg for at få et autentisk garantibevis, der også gælder i Danmark. Som hovedregel er prisniveauet højere og udbuddet mindre i de egentlige turistbyer. Man skal være forsigtig, hvis man er på udkig efter ure, fotoudstyr eller anden elektronik. Lædervarer, pelse og smykker sælges ofte i basarer, som ejes af indiske forretningsfolk. Her er priserne fleksible, og det hører sig til at prutte. Der er grund til at være ekstra opmærksom på kvaliteten.

Markeder
Til øernes farvestrålende seværdigheder hører de lokale torvedage, hvor man kan købe frugt, grønsager, kød, fisk og ostespecialiteter, men også alt muligt andet (se de enkelte områder). De, der selv skal holde sig med kost i hotellernes apartamentos, vil finde alle de daglige fornødenheder her, og også souvenir-køb kan klares her.

Souvenirs
Broderivarer er øernes største souvenirartikel: duge, lommetørklæder, sengetæpper og servietter. Men også her gælder det om at være opmærksom på den ægte vare. Det kan være svært at skelne mellem billige imitationer udført på maskiner og det traditionelle håndarbejde. Der er statsejede butikker med kunsthåndværk (artesanias), der kører med faste priser, så man slipper for prutteriet.

Til de kanariske specialiteter hører også bananlikør, og mange bevarer mindet om det milde klima på øerne ved at tage afskårne paradisfuglblomster (strelizia) med hjem. “Flyvefærdige” pakninger forhandles overalt, og hvis de får lov at stå lunt i en vase derhjemme, kan de holde sig i månedsvis. De fleste rejsebureauer kan levere dem indpakket i lufthavnen ved check-in.

Tobaksvarer
De fleste spanske cigaretter er fremstillet af stærk, mørk tobak og koster kun omkring en tredjedel af de importerede mærker. Cigarer har man dyrket i 300 år, og de kanariske regnes for nogle af verdens bedste. De kan fås i helt op til kanon-størrelser. Hecho a mano betyder håndrullede. Blandt de mest udsøgte cigarer hører: Hacienda Long Filler.

Underholdning
Nattelivet i turistbyerne kan gøre selv den mest energiske træt, og de fleste vil opdage, at tiden kun rækker til en brøkdel af mulighederne. Når mørket falder på, forvandles byerne til livlige heksekedler af feststemte folk, der boltrer sig på barer, diskoteker og natklubber. De fleste rejseselskaber arrangerer også aftenture, der omfatter festmiddag med vin ad libitum, underholdning og efterfølgende dans til ud på de små timer. Se de enkelte områder.

Aktiv ferie

Øens milde klima frister til udendørs adspredelser, og for den, der ønsker at kombinere ferie med sin yndlingssport, er der masser af muligheder for at udfolde sig. For mange er Lanzarote nærmest identisk med aktiv ferie på grund af La Santa Sport, men man kan også have en aktiv ferie, selv om man ikke bor på centret. Havet og strandene er naturligvis den store legeplads for alle, og udbuddet spænder lige fra hajfiskeri til vandreture og bjergbestigning.

Cykling
Øen er perfekt til cykelture, fordi afstandene er små og vejene gode. Kun omkring Arrecife er der nogle få motorvejsstrækninger. Desuden er terrænet kuperet, så man også får trænet ballerne lidt. Blandt de kendte ruter er langs vejene LZ-67 og LZ-30. Cykelryttere fra hele verden kommer til øen for at træne ikke mindst med udgangspunkt i La Santa Sport. Bor man her, kan man bruge centrets cykler, men eller kan de lejes på de fleste hoteller. De fleste flyselskaber tillader, at man tager en cykel med, hvis bare pedaler og kæde er afmonteret før check-in.

Dykning
Det klare vand omkring øerne begejstrer dykkere, og der er masser af gode sites omkring Lanzarote. Ikke mindst ved Isla de Lobos – tæt på Fuerteventura, der har omkring 40 kendte dykkersteder med spændende fiskebestand at kikke på. Dykkerudstyr udlejes på de fleste større feriesteder. Ganske vist findes der hajer, men de er små og ufarlige. De store går sjældent helt ind til kysten. Sommer og efterår er bedst til dykning, fordi sigtbarheden her er helt oppe på 25-30 m.

Fiskeri
Kun få steder i verden er der fanget så mange rekordstore fisk som omkring De Kanariske Øer. Fra de fleste moler kan man være næsten sikker på bid – de lokale står der selv med deres ekstremt lange stænger og ser ud til at få noget ud af det. Der er desuden mange muligheder for at komme ud på dybt vand og håbe på haj-er, guldmarkrel, tun og det store trofæ blue marlin (Makaira nigricans). Der er i øvrigt ingen turarrangører, der går efter at fiske delfiner, selv om de annoncerer med dolphins – det er det engelske ord for guldmakrel.Fiskegrej er billigt og kan lejes mange steder.

Golf
Club de Golf Costa Teguise, 18 huller (par 72), 5,4 km, tlf. 928 590 512, www.golflanzarote.com.

Jagt
Jagten går især på fuglevildt, bl.a. agerhøns, fasaner, duer, vagtler og vildkaniner. Der er også dådyr. Jagtsæsonen er fra første søndag i august til 8. december. I det tidsrum er der mange jægere i bjergene med hunde og geværer.

Sejlads
Øerne kendes af alle danske sejlere og bådfolk, der krydser Atlanten. Her ankrer man op i havnene inden eller efter den store tur.

Tennis
De fleste tennisbaner er på hotellerne, men i reglen stilles de også til rådighed for ikke-overnattende gæster mod timebetaling. Enkelte steder tilbydes undervisning.

Vandreture
Med både strande, bjerge og skove på alle øer kan de fleste vandrere få enhver lyst styret. Især bjergene er populære blandt vandrere, fordi det ikke bare er en gåtur, men en vandring i øens historie. Man går nemlig i guanchernes fodspor. Da de var gedehyrder, traskede de stier til, hvor det var bedst, så de kunne komme hurtigt rundt i det uvejsomme terræn. Disse stier bruger vandrere i dag, og folk med forstand udi vejkunst mener, at visse af dem er rene kunstværker.

Der er flere specialister i organiserede vandreture. F.eks. tilbyder www.canarytrekking.com guidet vandretur på Coronavulkanen (ti km) og seks km vandretur i Timanfaya-nationalparken. Man kan ikke vandre i parken uden officielle guider. Også Isla Graciosa er velegnet til rare vandreture.

Den norske bog ”Kanariøyene” af Anita og Birger Løvland beskriver 50 vandreture på De Kanariske Øer. Den har meget omhyggelige vejvisninger og inddeler turene i sværhedsgrader, så man altid kan finde et niveau, der passer en.

Detaljerede vandrekort kan fås på de lokale turistkontorer. Det er en god idé at medbringe et kompas, for selv om øerne er små, kan man sagtens fare vild. Hav også en lille fløjte med, så man kan tilkalde hjælp over store afstande. Den internationale kode for hjælp er tre korte, tre lange og tre korte – SOS i morse.

Windsurfing
Windsurfing er en af de mest yndede vandsportsgrene på øerne. Der er flere surfingskolersurfingskoler, og man kan leje udstyr. Vinden kommer konstant fra nord-nordøst. De stærkeste vinde er om sommeren, fordi temperaturen daler over Sahara-området (stærkest i april). Det bedste sted på Lanzarote er området omkring Costa Teguise og Las Cucharas.

(C) GG