IntroduktionSanto DomingoDe caribiske strande og SydkystenSydvest og nationalparkerneSantiago og nationalparkernePuerto Plata og Isabella ParkenNordkysten og SamanaVærd at vide - det praktiskeFakta om den Dominkanske Republik

Værd at vide - det praktiske

Masser af råd til rejsen: fra A-Å - Trafik - Overnatning - Aktiv Ferie

Kom godt til Den Dominikanske Republik

Af Kenneth Bo Jørgensen
Det er forholdsvis enkelt at komme til Den Dominikanske Republik både som individuelt rejsende og som charterturist. Flere charterselskaber i Danmark har destinationen på programmet, bl.a.: www.startour.dkwww.falklauritsen.dk. Det betyder non-stop flyvninger på 9-11 timer – afhængig af vinden. Nogle rejsebureauer har specialiseret sig i skræddersyede rejser til landet, det gælder f.eks. www.nyhavnrejser.dk, tlf. 33 320 320. Det foregår så med rutefly, og selv om det kræver en mellemlanding i Europa er der forholdsvis gode forbindelser. Man vil altid kunne rejse ud og ankomme på samme dag, og det er ret usædvanligt for caribiske destinationer.

Turistsæsonen er hele året i Den Dominikanske Republik, for der er kun små temperatursvingninger, og dagene er lige lange. Der kan være tidspunkter, hvor det regner mere end andre, men det opleves mest som forfriskende, og de store regnskyl holder sig til nattetimerne. Om sommeren kan det opleves som lidt mere klamt, fordi de friske passatvinde svækkes og dermed ikke så effektivt fejer fugt og hede af øerne. Fra juni til oktober er der desuden orkan‑tid, men risikoen for at møde sådan en er trods alt så små, at der ikke er nogen grund til at vælge perioden fra.

Værd at vide fra A til Å

Ambassader og konsulater:

Den Dominikanske Republiks repræsentation i Danmark varetages fra ambassaden i Stockholm:

Sibyllegatan 13, 4., Stockholm, tlf. 00 46 8 667 46 11, telefontid: ma-fr 9-14. E-mail: stockholm@domemb.se

Danmarks repræsentation i Den Dominikanske Republik varetages fra ambassaden i Mexico:

Embajada Real de Dinamarca, Calle Tres Picos 43, Apartado Postal 105-105, Col. Chapultepec Morales

11580 Mexico D.F., tlf. 00 52 5255 3405, telefontid: ma-to 8.30-16, fr 8.30-13, email: embdinamarca@mexis.mx

Der er dansk generalkonsulat i Santo Domingo:

Consulado General de Dinamarca Generalkonsul: Jaak E. Rannik. Adr.:, Torre Panamericana, 10th Floor, Ave. Abraham Lincoln 504. Santo Domingo, Apartado 1221, tlf. (809)549-5100 (privat: 562-3353), eksp. tid: 9-17. Der tales kun engelsk og spansk.

Aircondition
Der er altid dejligt vejr udenfor, men inden døre kan det være anderledes. Mange hoteller, restauranter, forretninger, museer, busser og fly har aircondition kørende så kraftigt, at det ofte kan blive en meget kold fornøjelse. Husk derfor en ekstra trøje til busture, eventuelt en jakke til finere restauranter, der sætter en ære i kolde lokaler. Mange tager sommertøj på, når de skal hjem, fordi de ikke gider at gå i varmt tøj hele dagen, mens man venter på flyet. Men hav altid varmt tøj med til flyveturen. Af en eller anden grund er fly hundekolde – især om natten.

Apotek
Der er velassorterede apoteker i de større byer. Men det kan være en god idé at huske kondomer, hvis man har tænkt sig at stifte tættere bekendtskab med lokalbefolkningen. Kondomer kan være svære at få fat i, men ellers har de det hele. Har man medbragt speciel medicin, er det alligevel en god idé at tage eventuelle recepter med, hvis man skulle løbe tør.

Badevand
Der er ca. 500 km skønne strande langs den dominikanske kyst. Flere af dem regnes blandt de flotteste i verden, blandt andet omkring Punta Cana og nordkysten. Flere af dem er beskyttet af rev, så vandet er roligt, men der kan forekomme særdeles kraftige understrømme visse steder. Langs de mest benyttede strande vil man som regel angive den aktuelle badesikkerhed med flag. Grønt betyder, at alt er i orden, gult advarer om kraftige understrømme, mens rødt betyder, at det er farligt at bade, og at man bør afholde sig fra det. Vandet er svømmebads-varmt året rundt. Floderne kan virke fristende, men de er også samlingssted for hele landsbyen, der bruger dem til tøjvask og toilet. Derfor er de ikke altid rene, og man bør i hvert fald undlade at bade i floder, hvor vandet løber langsomt. Desuden har der været forekomster af bilharzia – en parasit, der går i blodet og senere i blæren.

Bagage
Det er varmt i Caribien, så man bør sørge for behageligt tøj. Løst siddende bomuld, shorts og i det hele taget alt, hvad der er bekvemt. Men bør medbringe andet end badetøj, for dominikanerne er lidt konservative, når det gælder klædedragt. De ser helst, at man er anstændigt klædt i byerne, og om aftenen forlanger de fleste restauranter, at mænd har lange bukser på. Hvis man besøger kirker, vil man blive forment adgang, hvis man ikke har dækkede lår og skuldre. Almindelige shorts til mænd duer ikke – det skal være bermudashorts, der når ned til knæene. Sikrest er det med lange bukser. Korte bukser er heller ikke tilladt i offentlige bygninger. Hvis man skal på vandretur i bjergene, får man brug for varmt tøj og gode vandrestøvler, mens sandaler er mest almindelige på højderne omkring vandoverfladen.

Bryllupper
Mange mennesker kommer til Den Dominikanske Republik for at holde bryllup, det er nærmest en industri, og man kan få alle sine ønsker opfyldt om både tid og sted og dekorationer på de fleste hoteller. Det er klogt at bestille et bryllupsarrangement mindst en måned før det store øjeblik. Hotellet skal have tid til at rekvirere dommer og tilladelser. Med sig skal man bringe en attest fra det lokale rådhus, der på spansk bevidner, at man er ugift, og at der i øvrigt intet er til hinder for, at man indgår ægteskab. Evt. skilsmissepapirer skal medbringes. Da det er et katolsk land, vil det være svært at opdrive en protestantisk præst, derfor vil det nemmeste være en borgerlig vielse. Hvis man så bliver træt af hinanden på bryllupsrejsen, er det endnu lettere at blive skilt. Den Dominikanske Republik er kendt for lyn-skilsmisser – man annoncerer ligefrem med, at det kan klares på under 24 timer. Især amerikanere benytter sig af denne attraktion.

Børn
Dominikanerne er generelt helt vilde med børn i alle aldre, og der er også velkomne som turister. De fleste strande er børnevenlige, men understrømme kan forekomme. Af og til kan det være svært at komme frem med barnevogne, for fortovskanterne er høje. De fleste hoteller har separat børnepool og legeplads, og der vil være arrangeret særlige aktiviteter for de lidt større børn. Sørg for, at børnene får rigeligt at drikke hele tiden.

Flyveturen kan være anstrengende, især hvis man rejser med spædbørn, for charterselskabernes fly tilbyder ikke vuggepladser til spædbørn, sådan som rutefly gør. Børn over 2 år, der har deres eget sæd, har ingen problemer.

Drikkepenge
Restauranter beregner sig automatisk 8 pct. i salgsskat og 10 pct. for betjeningen. Men alligevel regner man med, at gæsterne lægger 5-10 pct. oveni, afhængig af hvor tilfredse man er med servicen. Mange tjenere får så lidt i løn, at de er afhængige af drikkepenge. På all-inclusive hotellerne betaler man ikke drikkepenge til tjenere ved måltiderne, selv om de ikke ville protestere, hvis man gjorde. Man kan give lidt lige før afrejsen, hvis en særlig tjener har ydet en stor indsats, og man kan give tjenerne i baren til en drink, hvis de har været gode. Men der er ingen forventning om det. Til gengæld bør man lægge lidt til stuepigerne, som er blandt de dårligst lønnede på hotellerne. Gør det gerne ved opholdets start, så kommer der ofte lidt ekstra håndklæder og sæbe. Også taxachauffører og hotelportiere forventer lidt drikkepenge, men kun nogle få pesos. Omvisere på museer og andre seværdigheder er som regel helt afhængige af drikkepenge. Hvis man har haft en god oplevelse, så er 10 pesos en fin måde at vise det på – naturlig afhængig af rundvisningens omfang. Har man været på udflugt, er det normalt, at man giver chaufføren og evt. den lokale guide drikkepenge. Spørg de danske guider på turen, hvad der vil være passende i den enkelte situation.

Drikkevand
Man skal drikke masser af vand i varmen. Men aldrig fra vandhaner. I stedet skal man købe vand på flaske i supermarkeder. Man skal være varsom med at bestille drikkevarer med is og retter med friske grøntsager, hvis man ikke er sikker på, at det er fremstillet af købe-vand. Der er ingen problemer med isterninger og friske grøntsager på de store hoteller. Her bruger man kun rent vand. Er man ude i fjernere områder gælder reglen: Pil det, kog det eller glem det.

El
110 Volt og anderledes stik end herhjemme. Derfor skal man bruge en adapter, som kan købes hjemmefra eller på de fleste hoteller. Hvis man medbringer særlige elektriske apparater, som f.eks. en bærbar computer, skal man være opmærksom på, at disse stik er noget tykkere end de normale danske Det lægger man ikke mærke til derhjemme, men de almindelige adaptere kan ikke tage dem. Desuden kan computerstik være udstyret med tre ben, og det kan adapteren heller ikke klare. Problemet løses ved, at man medbringer en normal forlængerledning, evt. med plads til trebenede stik. Den vil både tykke stik og trebenede passe i – og forlængerledningens udgangsstik vil passe til adapteren. Det er den formelle del af det. Derefter kommer spørgsmålet, om man overhovedet kan få strøm fra kontakten. El-forsyningen i Den Dominikanske Republik er et kapitel for sig. Selv om man har privatiseret elværkerne, er der stadig meget uregelmæssig levering. El-afbrydelser 7-8 gange i løbet af dagen. Problemet er blandt andet, at kun halvdelen af borgerne betaler for deres el – resten hægter sig blot på hovedledningen med eget kabel. Derfor har elværkerne evigt pengeproblemer, og det løser de ved at spare på el´en flere gange om dagen. Det andet problem er, at elværkerne simpelt hen mangler kapacitet. På hotellerne mærker man det kun som meget korte afbrydelser, fordi de har egne generatorer, der slår til, så snart hovedlinien lukker. Det betyder dog, at elektriske vækkeure sjældent går helt præcist, og hvis man skriver på computer med netværksforbindelse, må man gemme hyppigt eller sørge for, at der er batteri, der slår til i sekunderne, inden generatoren slår til. Mindre hoteller vil som regel udstyre værelserne med stearinlys og tændstikker, men hvis der ikke er, så køb det for en sikkerheds skyld eller hav en lommelygte med.

Fester
Dominikanerne elsker at feste. Året rundt er der forskellige fester. Hver enkelt by fejrer deres skytshelgen med optog og fyrværkeri. Men de mest omfattende er karneval og påskehøjtidelighederne. Karnevallet varer i februar over hele landet. Men det største finder sted i Santo Domingo med parader ned ad George Washington Avenue (Malecon). Hver region har sine egne typiske masker. Blandt andre kendte karnevaller er Diablos Cojuelos i La Vega, en farverig fest hver søndag eftermiddag i februar; "Lechones" i Santiago er mere traditionel og folkloristisk karneval; "Toros y Civiles" i Montecristi; "Papeluses" i San Francisco de Macoris;  Buloyas i San Pedro de Macoris. Festival del Merengue begynder i sidste uge af juli i Santo Domingo. I oktober er der en lignende festival i Puerto Plata.

Forsikringer
Det gule sygesikringsbevis gælder ikke i Den Dominikanske Republik. Man risikerer altså at hænge på enorme regninger til hospitaler og evt. hjemtransport, hvis uheldet er ude. Tegn derfor altid rejseforsikring, fx hos Europæiske Rejseforsikring, Vesterbrogade 84, 1790 København V, tlf, 33 25 25 25. Forsikringerne kan tegnes gennem rejsebureauet.

Fotografering
Man kan købe de fleste fotoartikler i landet, især fotokæden Planet Foto er velassorteret. Men de er dyre, så det kan betale sig at tage med hjemmefra. Det kan også være svært at finde film til dias, videobånd og særlige batterier. Lyset er meget skarpt. Man bør overveje et særligt polariseringsfilter, der tager de kraftige reflekser, så farverne ikke bliver flade. Man kan også tage billederne i de tidligere morgen‑ eller sene eftermiddagstimer, hvor lyset ikke er så kraftigt. For nogle år siden sagde dominikanerne ligerem tak, når man tog et billede af dem, og der er stadig stor interesse for det rundt om i landet. Men i de store turistområder kan folk være så trætte af at få banket en kameralinse op i hovedet, at de forlanger penge for det. Og hvis man ikke har spurgt på forhånd, kan prisen godt blive ret høj. Så spørg altid først.

Fremmedsprog
De færreste taler andet end spansk. Der er så lidt kontakt med andre sprog, at selv universelle engelske ord, f.eks. ice cream, er uforståelige. Kun i hovedstaden og i de store turistcentre kan man forvente, at tjenere, chauffører og andre i turisterhvervet taler engelsk eller tysk, og det er ikke nødvendigvis godt. Til gengæld klarer man sig fint på fingersprog og store smil. Når man tager på udflugter, skal man selvfølgelig vælge dem, hvor der tales et sprog, man forstår.

Handicappede
Der tages ingen særlige hensyn til handicappede, og mange hotelområder er deciderede forhindringsløb for selv godt gående, fordi man går så meget ud af at kupere terrænet, så det bliver smukt. I byerne eksisterer ramper til kørestole ikke. Det er vigtigt, at man tydeligt angiver sit handicap til rejsebureauet, så de kan sørge for de nødvendige hensyn både i forhold til rejsen og på selve hotellet.

Helligdage
Man holder de normale danske helligdage til nytår, påske og jul. Men derudover disse nationale helligdage:

Hellig Tre Konger, 6.januar, Altagraciadag 21. januar, Juan Pablo Duartes fødselsdag 26. januar, Selvstændighedsdagen, 27. februar, Pan Am dag, 14. april, Arbejderdag 1. maj, Grundlæggelse af Trinitaria, 16. juli, Genoprettelsesdagen, 16. august, Lady of Mercedes, 24. September, Columbusdag, 12. oktober, FN dag, 24. oktober, Allehelgensdag, 1. november, Grundlovsdag, 6. november.

Følgende helligdage holdes på den mandag eller fredag, der er tættest på den egentlige dato: Hellig Tre Konger, Juan Pablo Duartes fødselsdag, Arbejderdag, Genoprettelsesdagen og Grundlovsdag.

Information
Der er en central forvaltning for turisme, men chancen for at få materiale herfra, inden afrejsen er beskeden: Ministry of Tourism, Av. Mexico/30 de Marzo, Santo Domingo, Dominican Republic, tlf. (809) 221-4660, fax (809) 682-3806. Man skal heller ikke regne med at finde mange turistinformationer i landet. Bortset fra i Santo Domingo findes det næsten ikke. Til gengæld er der forbavsende meget information at hente på internettet, som man i løbet af få år har satset meget på at udbygge. Søg på google. com. Den dominikanske regering står bag en hjemmeside om republikkens politiske liv: www.gksoft.com/govt/en/do.html.

Insekter
Myg kan være lidt af en plage, men mest efter solnedgang og i skygge omkring fugtige områder. Hav en god myggebalsam med. Man kan købe myggebalsam alle steder, men der er som regel lidt skrappere midler i, end vi muligvis ville finde tilrådeligt i Danmark.

Kort
Der findes mange gode kort, og flere af dem kan købes inden afrejse. Det er dog langt billigere at vente, til man kommer derover. For 40 kroner kan man få et flot detaljeret og lamineret landkort fra Berndtson & Berndtson, der koster tre gange så meget hjemmefra. Der er rigtig mange rigtig gode kort at få på internettet.

Kriminalitet
Den Dominikanske Republik er et af de fredeligste lande i Caribien, hvad grov kriminalitet angår. Den er endda lavere end de fleste europæiske storbyer, og den er milevidt fra nabolandet Haitis. Man kan så at sige gå og færdes over alt på alle tider af døgnet uden større risiko, end hvis man gik i København. Men selvfølgelig sker her uhyggelige ting som alle andre steder. Det er bare meget sjældent, at det berører turisterne. Småtyverier sker der overalt – også her. Men de kan undgås med almindelig forsigtig opførsel, som ikke behøver at ødelægge udfoldelsesmulighederne. Man skal undgå at friste svage sjæle ved at skilte med sin formue. Hiv ikke seddelbundter op, hvor alle kan se dem. Gå ikke med alle brillanterne ud i de små gyder. Og undgå at gå på amatør‑antropologiske studier i nattetimerne i snuskede kvarterer. Tag en taxi om aftenen, så man ikke farer vild og flakker rundt i områder, man ikke burde. Lås vinduer og døre og benyt hotellets sikkerhedsboks. Der er en del tasketyve, så hav et solidt greb i taske og fotoapparat. Hvis man bliver udsat for røveri, så forsøg ikke på at gøre modstand eller at løbe efter forbryderne. Ligegyldigt hvor meget de har stjålet, er det ikke værd at optrappe situationen. Fængslerne er så rædselsfulde, at en nok så uskyldig tasketyv vil gøre alt muligt drastisk for at undgå at blive stoppet. Bliver man udsat for tyveri, skal man gå til den nærmeste politistation og melde det. De gør absolut intet ved det, men man får brug for anmeldelsen for at få tabet dækket af rejseforsikringen. Det kan være, at politiet ikke rigtig gider, men så skriv det selv og få i det mindste et stempel, en dato og en krussedulle på papiret.

Lufthavne
Der er syv internationale lufthavne: I Santo Domingo er der Las Américas International Airport, 20 min. kørsel fra hovedstaden tlf. 549-0450, og den lidt mindre lufthavn Herrera til mindre fly tlf. 567-3900. Nordkysten betjenes af Gregorio Luperón Airport, 15 min. kørsel fra Puerto Plata tlf. 586-0219. Østkysten betjenes dels af lufthavnen i Punta Cana tlf. 686-8790 og i La Romana. De er også en mindre lufthavn primært til indenrigsfly i Santiago tlf. 582-4894. Den nyeste lufthavn er Barahona's María Montez International Airport, desuden er en lufthavn i Samaná under opførelse.

Før man flyver hjem med rutefly, skal der betales en afrejseskat i lufthavnen – inden man går til paskontrollen. Hvis man er på charterrejse, er lufthavnsskatten inkluderet i prisen, og alt er ordnet på forhånd.

Lægehjælp
Europæiske turister vil næsten automatisk blive kørt til et privathospital, hvis der skulle ske uheld. Ambulancefolk ved, at det er der, man skal til. Disse hospitaler er af høj kvalitet med dygtige læger, der som regel er uddannet i USA, derfor taler de fleste engelsk. Den høje lægestandard er et af landets trækplastre, for det tiltrækker tusindvis af især amerikanere, der kommer hertil for at blive behandlet til omkring halvdelen af, hvad det ville have kostet i USA. Et kejsersnit koster her kun 8000 kr. – en brøkdel af prisen i USA. Også de meget billigere plastiske operationer får skønhedssøgende hertil i stor stil. Men de kan altså også de mere almindelige medicinske og kirurgiske discipliner.

Bliver man syg et afsides sted, behøver man ikke frygte lægebehandlingen på de lokale hospitaler eller klinikker. Det kan godt være, at det ser lidt sølle ud, men de skal nok finde ud af, hvad man fejler og få klaret transport til rette sted. I Santo Domingo bør man søge til Clinica Abreu, tlf. 809-688-4411. Det er det foretrukne blandt diplomater og udlændinge, for alle taler engelsk. Her er også skadestue. HUSK: Hav altid rejseforsikringen med eller et betalingskort, så hospitalet hurtigt kan få garanti for betaling.

Medier
Landet har en fri presse. Der er et stort antal aviser. De største og landsdækkende er El Listin Diario, Hoy, El Siglo og El Nacional. De er alle på spansk, og der findes ingen engelske aviser i landet. På feriecentrene kan man købe engelske og tyske aviser til en formue, ofte 50 kroner for en søndagsavis. Det er dyrt for den almindelige dominikaner at gå ud at more sig, derfor spiller tv en stor rolle. Den største forretning i landsbyen kan sagtens være radio-tv butikken. Hvis man ikke har elektricitet i huset, køber man en solcelle til taget, som lige akkurat kan drive et tv og en radio. Der er syv dominikanske kanaler, der sender masser af film og underholdning, alt er på spansk, og film er synkroniseret. På hotellerne vil der derudover være masser af amerikanske kanaler, ofte lokalstationer fra USA, så man kan sidde og følge nyhederne i Chicago og Nashville. Der er også filmkanaler, en af de mest sete er HBO. Der er 200 radiostationer i landet, og de drøner løs med merenque, amerikansk musik og masser af sport, mest baseball.

Mål og vægt
Man bruger metersystemet, men da der er mange amerikanske turister, vil man også opleve inches og ounces.

Narkotika
Alt, hvad der har med narkotika, er forbudt, så rør det ikke. Man ryger direkte i de meget ubehagelige fængsler, hvis man bliver taget i at indtage det, handle med det eller transportere det. Lad aldrig fremmede håndtere eller pakke ens bagage. Man vil blive krævet til ansvar, ligegyldigt hvor meget man bedyrer, at en flink ung mand havde kufferten hos sig for at være venlig i lufthavnen. Der er ingen nåde, og der følger meget høje fængselsstraffe. Tag en slurk rom i stedet for.

Nødopkald

Tlf. 911

Pas/visum
Der kræves turistvisum for skandinaviske statsborgere, men køber man charterrejse, har rejsebureauet ordnet disse formaliteter på forhånd, og visa-prisen er inkluderet i rejsens pris. Herefter skal man blot udfylde et turistkort, der udleveres om bord på flyet. Det viser man så ved paskontrollen. Også hvis man køber sin rejsen individuelt, vil rejsebureauet som regel tage sig af visum. Visum er gyldigt i 90 dage. Ens pas skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter indrejse i landet.  OBS! Hvis man bor i Danmark eller Norge, men er statsborger i et andet land, bør man rette henvendelse til Den Dominikanske Republiks ambassade (Se vigtige adresser) og spørge til visumregler for det enkelte land.

Post
Det kan tage alt fra 14 dage til en evighed at få post fra Den Dominikanske Republik til Danmark. Frimærker til postkost koster kun 10 pesos, men putter man 25 pesos på, garanterer man, at det kommer frem inden for tre uger. Hvis man så har givet fem pesos for postkortet, er man oppe på en udgift på 15 kroner pr. postkort. Der er automater med frimærker og postkasser ved alle de større hoteller.

Prostitution
Det er lovligt at prostituere sig i Den Dominikanske Republik, og bordelvirksomhed Casa de Chicas er helt almindelig. Der er høj-eksklusive klubber, hvor tjenere går rundt i kjole-og-hvidt og serverer cocktails i saloner, hvor man konverserer damerne, inden man eventuelt begiver sig til de mindre gemakker. De findes også i mere spartanske udgaver med en madras og en pære i loftet, som man uden blusel kalder Casa Romantico. De pænere steder har regelmæssig lægekontrol, men det er alligevel en god ide at beskytte sig mod enhver form for seksuel overført sygdom. Derudover er der en omfattende gade-prostitution, som i sagens natur er væsentlig billigere. Især enlige mænd må være forberedt på hyppige henvendelser især i byernes natteliv.

Prisniveau
Uden tvivl er de dominikanske hoteller og all-inclusive centre nogle af de billigste i verden – man får virkelig valuta for pengene. Men andre ting kan være ret dyre, f.eks. at spise på de bedre restauranter. Og taxa-priser fra hotellerne er høje. Til gengæld er det meget billigt at spise på lokale restauranter, det er meget billigt at rejse i landet med bus og fly.

Påklædning
Varmen på disse breddegrader skriger efter små shorts og bar mave. Men hold det til hotel‑ og strandområderne. Man ser fnysende på den slags i forretninger og i bymiljøer, ligegyldigt hvor varmt det er. En trøje over den hvide mave og et par bermudashorts, så er man på den sikre side. Kvinder bør heller ikke gå i bikini på gaden, hvis de vil bevare de lokales og i øvrigt mange turisters respekt. Dominikanerne klæder sig selv tækkeligt overalt, selv på strandene vil kvinderne ofte have t-shirt ovenpå badedragten. Det er som regel tilladt at solbade topløs på hotellerne. Hav løstsiddende bomuldstøj med til om dagen. De fleste vil desuden blive glade for et enkelt sæt aftentøj med lange bukser, for aircondition drøner overalt og giver danske indendørstemperaturer i restauranter, på hoteller og i forretninger. Skal man op i bjergene, får man brug for en varmt tøj og vandresko.

Rygning
Den omsiggribende antiryger‑mentalitet er ikke slået igennem i et land, hvor tobaksdyrkning og cigarrulning hører til hovedindtægtskilderne. Kun få restauranter er opdelt i rygere og ikke‑rygere. Hotelværelser kan dog som regel vælges efter, om man er ryger eller ej. Det er forbudt at ryge i busserne.

Sex
Der er en høj grad af dobbelthed i dominikanernes forhold til sex. På den ene side er de katolske, på den anden side er de meget varmblodige og glade for sex. Pigerne klæder sig stærkt udfordrende, men det skal ikke forveksles med en invitation. Den seksuelle lavalder er 14 år.

Siesta
Den sydlandske tradition med lange frokostpauser gælder også her. Forretninger lukker mellem 12.30 og 14.30, i det tidsrum går alle hjem til dagens hovedmåltid. Større forretningscentre, supermarkeder og turistforretninger har droppet siestaen af hensyn til turisterne og vil holde åbent fra 9 til 19.

Skik og brug
I Den Dominikanske Republik har man ikke så travlt. Man dalrer og har ingen forståelse for nordeuropæeres trang til, at ting skal foregå efter bogen og klokkeslæt. De bliver dybt forundrede, hvis man hidser sig op over manglende håndklæder eller langsom betjening, de kan slet ikke forstå, at den slags småting kan berøre mennesker så dybt. De tager helst tingene, som de kommer. Så slap af. Man skal selvfølgelig ikke finde sig i hvad som helst. Men hidsighed virker ikke, stædighed kan derimod nytte. Mangler man f.eks. håndklæder, så gå venligt op i reception og gør det tydeligt, at der bliver man stående, indtil man får sine håndklæder. Der kan godt gå en halv time, men man skal nok få dem. Høflighed er afgørende. Man bør indlede samtaler med et Buenos Dias Goddag eller Buenas Tardas God Eftermiddag. Smil meget og længe.

Selv om alle gerne vil være opdagelsesrejsende, så giv de markerede stier og ruter en chance. Det kan være, at de tilfredsstiller behovet, og så har man ikke fået knækket grene og rodet op i vegetationen andre steder. Lyt også til formaningerne om, at man ikke må træde på koraller. Hvis alle knaser lidt i dem, så er der ikke nogen næste gang. Køb aldrig genstande, der er fremstillet af truede dyrearter. Det gælder smykker af skildpaddeskjold, sorte koraller og mange andre koraller. Det er forbudt om ikke at købe dem, så at indføre dem i Danmark.

Sol
Solens stråler er voldsomme på disse breddegrader, og overdreven solbadning kan brat afslutte udendørsaktiviteterne i resten af ferien – ofte vil 15 minutter være nok til en forbrænding. Så gå varsomt til værks. Undgå solbadning kl. 10‑14, hvor solen står højest på himlen, indtil man er blevet så brunet, at man kan tåle det. Og hvis herrerne er blevet lidt tyndhårede, så er det nu, man bør se det i øjnene og skåne månen for solen. Hav allerede en solhat med i bagagen. Også kvinder skal passe på hovedbunden – solen står jo direkte ned – især hvis man har fået lavet caribiske småfletninger på stranden, så mere af issen er blottet. Når man snorkler, bør man beskytte sig mod solen med en T‑shirt. Undgå overanstrengelser i dagens hede. Prøv at dalre – ligesom de lokale. Evt. hedeslag viser sig ved høj feber, ingen sved, rødmende hud og lidt halvkulret opførsel. Få personen i skygge straks, løsn al tøj og tag til et hospital. Sørg for at drikke rigeligt. En tommelfingerregel er, at man skal tisse så hyppigt, som man plejer derhjemme. Er urinen blev meget mørk, er det om at bælle. Saltbalancen kan komme i uorden på grund af kraftig svedning. Den opretholdes bedst ved at salte maden lidt mere end normalt. Salttabletter skulle ikke være nødvendige, medmindre man indlader sig på anstrengende arbejdsopgaver. Husk UVafvisende solbriller!

Sygdomme
De fleste vender hjem betydelig sundere, end de tog af sted, men også her kan man blive syg. De fleste dårligdomme undgås ved at passe på med soldyrkningen og fremmed mad. Sørg for at spise på steder, hvor der ser ud til at være en vis omsætning, og bed om at få kød gennemstegt og friske grøntsager skyllet i rent vand. Får man dårlig mave, så spis yoghurt‑tabletter eller drik masser af cola.

Man kan få ubehagelige sår, hvis man skærer sig på koraller, fordi de ofte afgiver lidt gift, når de brydes. Og i det fugtige varme vejr kan helingen tage ekstra tid. Rens sårene grundigt og hold dem rene. Bader man i floderne, kan man blive angrebet af en parasit, der borer sig ind i huden og lægger æg i indvoldene. Symptomerne ligner malaria med høj feber, mavepine og eventuelt blod i urinen. De viser sig først flere uger efter, at parasitten har fået logi i kroppen, så fortæl den danske læge, at den mulighed er der. Der har været tilfælde af malaria i landet – især i den østlige del, men myndighederne er meget hurtige til at rykke ud og få fjernet smittebærerne – myggene. Den mest effektive malariaforebyggelse er myggebalsam og lange bukser og lange ærmer i aftentimerne, hvor myggene er mest aktive.

Folk med hang til søsyge skal huske at tage en søsygepille inden bølgegangen. Når skaden først er sket, lader den sig ikke reparere. Man kan desuden undgå bevægelsessyge ved at sørge for at sætte sig ved vinduet midtskibs på færgen og så langt nede i skroget som muligt. Mange anbefaler ingefær som forebyggelse mod søsyge. Endelig skal man passe på aircondition. Mange mennesker indleder deres ferie med en ordentlig forkølelse, fordi de har nedkølet deres værelser natten igennem til langt under, hvad de ville finde behageligt derhjemme. Hold den på normal stuetemperatur og sluk om natten og undgå man træk. Til gengæld skal man huske at tage en trøje med, når man skal indendørs i luftafkølede rum. Efter en hel dag i solskin kan det være lidt af et chok at komme ind – og fryse.

Telefon:
Fra Danmark: 001-809 + nummer.

Til Danmark: 011-45 + nummer

Nummeroplysning, tlf. 1411

Tidsforskel
Den Dominikanske Republik er fem timer bagud i forhold til Danmark. Når klokken er 12 i Danmark, er den 07 på Hispaniola. I sommertiden bliver tidsforskellen længere. Da vil klokken være 06 i Hispaniola, når den er 12 i Danmark.

Tiggere
Man vil opleve tiggere specielt i byerne. Men det er forbavsende få, når man tager den store fattigdom i betragtning. Tiggere er især unge kvinder med børn og folk med handicap. Tiggerne går ikke specielt efter turisterne, for de giver sjældent noget, derimod er det helt rutinemæssigt for bedre stillede dominikanere at putte lidt i tiggerbøsserne.

Toiletter
Gode offentlige toiletter er et særsyn. Men standarden er til gengæld høj på hoteller, restauranter og ved seværdighederne. Det kan betale sig at have lidt toiletpapir med selv – bare for en sikkerheds skyld.

Told
Ind i landet må alle over 17 år tage 1 liter spiritus, 200 cigaretter eller en kasse cigarer, hvilket vil være som at have brød med til bageren. Når man skal tilbage til Danmark, må alle over 17 år have 200 cigaretter eller 50 cigarer, 1 liter spiritus, 2 liter vin og 500 g kaffe. Derudover må man købe varer for 3250 kroner. Man må også have meget mere, men så skal man betale afgift.

Unge
Der er mange unge i Den Dominikanske Republik, og de er meget nysgerrige og vil gerne i kontakt med jævnaldrende fra andre lande. For fordringsløse unge rejsende er der masser af muligheder for billig transport og billige overnatninger. Da der også er gang i den i nattelivet og på diskotekerne, er det et godt rejseland for unge.

Vaccination
Den Dominikanske Republik stiller ingen krav om at særlige vaccinationer hos indrejsende – og man kræver heller ikke at se vaccinationskort. Risikoen for malaria skulle være udryddet, men kik på udlandsvaccinationens hjemmeside: www.vaccination.dk/land/sydamerika/167.1.html. Der kan være sket nye udviklinger.

Valuta
Den dominikanske møntfod hedder peso, forkortet RD$. Dollartegnet stammer fra den tidligere møntfod, som netop var dollars. 1 peso deles op i 100 centavos. 1 peso svarer ca. til 50 danske øre. Man kan altså blot dividere antallet af pesos med 2 for at få det tilsvarende beløb i kroner. Det er næsten umuligt at købe dominikanske pesos i danske banker, og det kan være vanskeligt at veksle skandinaviske penge i Den Dominikanske Republik. Derfor er det bedst at medbringe dollars eller D-mark – for en sikkerheds skyld kan man have dem som rejsecheck. Man bør aldrig veksle andre steder end i banker og på veksle-kontorer. Det er forbudt at veksle sort. Folk, der tilbyder at veksle på gaden, vil uden tvivl være interesseret i at snyde en, for der er ingen fortjeneste i sort veksling. De kan arbejde sammen med politifolk, der pludselig dukker op og giver kontante bøder.

De større betalingskort accepteres på næsten alle hoteller, restauranter og i en del butikker. Mange steder lægger man dog et gebyr på 5 pct. oven i prisen, hvis der betales med kreditkort. Kik i øvrigt nøje på notaen. Det sker, at man ”kommer til” at skrive beløbet i amerikanske dollars i stedet for pesos – tegnet er jo næsten ens – og så er det blevet en noget dyrere sag. I næsten alle byer er der desuden kontantautomater, hvor man kan trække kontanter med f.eks. Visa-kort. Skulle man tabe sit kreditkort, skal det anmeldes med det samme. Kontakt: XXX

Åbningstider
Normale forretninger har åbent ma.- lø. 9-12.30, siesta, 14.30-18.30. I turistområder vil man dog finde mange større forretninger, der vælger at holde åbent uden siesta.

Banker: ma-fr. 8.30-15.30. (I turistområderne også om lørdagen)

Offentlige kontorer: ma.-fr. 7.30-14.30.

Indenrigstrafik

Fly
Air Santo Domingo har regelmæssige fly mellem alle større byer, og det er forholdsvis billigt, få flere oplysninger på tlf. 809-683-8020.

Færge
Caribien er generelt underforsynet med færgefart, og Den Dominikanske Republik er ingen undtagelse. Eneste færgeforbindelse er mellem Samana-halvøen og Sabana de la Mar. OBS: Færgen tager ikke biler med. De må køre udenom. Sejlads til øer i naturparker eller op ad floder arrangeres af lokale turoperatører.

Der er kun få færgeforbindelser til Den Dominikanske Republik, men adskillige krydstogtskibe lægger til på endagsbesøg. I Santo Domingo er en hel havn forbeholdt krydstogtskibe. Der er færgefart mellem Mayagüez i Puerto Rico, det vil sige USA, og Santo Domingo. Den sejler tre gange om ugen og tager 12 timer. Turen koster US$39, tlf.688 4400. Færgen vil vække uhyggelige minder hos danskere og nordmændene, idet det er det tidligere Scandinavian Star, der i dag besejler ruten. I 19xx brød Scandinavian Star i brand i rum sø, og xxx omkom.

Busser
Hele landet – også de små landsbyer – er forbundet af et tæt busnet. Busserne mellem de store byer er af høj kvalitet og forholdsvis billige. De to hovedoperatører er Metro Bus og Caribe Tours, der kun sætter passagerer af og på ved store buscentraler. De mindre busruter kan man komme på ved at praje bussen fra vejkanten.

Guaguas
Næsten alle vejstrækninger bliver betjent af gua-guas. Det er mindre busser, der som regel højst kan tage 20-30 passagerer, men der sidder ofte 40. De kan prajes hvor som helst, og man kan blive sat af, når man vil. De små strækninger kan gøres for 50 øre, og selv de længste koster sjældent mere end 15 kroner. Det er ikke comfortabelt, men ret underholdende, og man kommer i hvert fald tæt på de lokale.

Publicos
På de mindre strækninger f.eks. mellem to mindre byer eller mellem hotelområder og bycentrum vil der køre mindre busser. Det kan være en lille ladvogn med tag. De er privatejede, og der stilles ingen større sikkerhedskrav – hvis man kan sidde på taget, må man det. De koster sjældent mere end et par kroner for en tur. De kører på de større veje og kan prajes fra gaden.

Motoconchos
Den billigste transportform er motoconchos - knallert-taxaer. Man hopper op på bagsædet af knallerten og bliver kørt til bestemmelsesstedet. Det koster nogle få håndører – lidt mere om aftenen. Bliv ikke forskrækket, hvis der midt under turen hopper endnu en passager op på bagsædet – der kan sidde mange på en dominikansk knallert.

Taxi
Den dyreste transportform er taxa. De holder som regel til ved hoteller eller den centrale byplads, hvor der er skilte med nøjagtige priser. Selv om prisen står på skiltet, så aftal lige for en sikkerheds skyld prisen, inden turen begynder. Som regel hyrer man en taxa til en hel udflugt, ikke bare en enkelt strækning. Skal man fra hotellet til en by, vil prisen inkludere returrejsen, og man aftaler afgangstid med chaufføren. På længere ture følger taxaen med hele dagen – uanset hvor længe man ønsker at besøge byen. Hvis man vil hyre en taxa til en dagsudflugt, bør man se chaufføren an, eventuelt prøve ham af på en mindre tur først, så man ved, om han kører ordentligt, og om vognen er i sikker stand.

Bil

Der er 20.000 km landevej, og de største af dem er i fin stand. Men dominikanerne kører som vanvittige, og kun halvdelen af de dominikanske bilister har overhovedet kørekort. Desuden er vejene fyldt med knallerter, æsler og kvæg - og utallige huller i vejene. Kun rutinerede bilister bør begive sig ud i det og helst først efter at have sat sig lidt ind i tempoet og trafikmønsteret, hvis man kan tale om et sådant.

Biludlejning
Man kan leje bil, og standarden hos udlejningsfirmaerne er generel høj. Men ofte koster den billigste næsten 500 kroner om dagen, inkl. forsikringer, som man aldrig kan have for meget af her. Det er altså langt dyrere end at hyre en taxa. Man skal være mindst 25 år gammel for at leje bil og kunne fremvise et betalingskort – eks. Visa. Internationalt kørekort er ikke nødvendigt, det danske rækker. Mange rejsebureauer direkte fraråder, at man lejer bil på grund af den hektiske trafik.

Trafikregler
Hastighedsbegrænsninger er 60 km/t i byerne og 80 km/t på landvej, men se om nogen overholder dem.

Blaffe
At blaffe er at udsætte sig for en helt unødvendig risiko, selv i fredelige lande. Og det er helt unødvendig i et land, hvor transportudgifter er så små. Desuden vil man ofte komme ud for, at en bilist vil opfatte det som om, at man er interesseret i at betale noget for turen.

Biluheld
Det kan være ubehageligt at blive involveret i et biluheld, også selv om man ikke har nogen skyld i det. Politiet vil ofte tilbageholde alle parter i sagen, indtil alle detaljer er opklaret. Og det betyder et ufrivilligt ophold i en fængselscelle. I tilfælde af uheld må man ikke flytte bilen, selv om den står nok så meget i vejen for den øvrige trafik. Alt skal stå uberørt til politiet, ellers kan der blive problemer med at få den rapport, som man er afhængig af, når man skal have erstatning af forsikringen.

Overnatning

Dominikanerne er top gearet til storturisme, fordi de selv elsker at rejse i deres land. Der er overnatningssteder overalt. Billige moteller og pensionater blandet med kurfyrstelige hoteller med al den luksus, man kan drømme om. Man skal være opmærksom på, at staten pålægger en skat på 23 pct. på hotelovernatninger. Spørg om denne skat er inkluderet i den annoncerede pris, hvis man kommer ind fra gaden.

Hoteller
Især i de store byer er der flotte luksushoteller, men priserne vil som regel være internationale og derfor ikke specielt billige.

All-inclusive
På få år er udtrykket all-inclusive slået igennem. Det går ud på, at alt er indeholdt i prisen, når man før har betalt for pakken – også mad og drikke. Ved ankomsten får man et armbånd, så ved personalet, at man må spise og drikke gratis. Det svarer stort set til det, man i gamle dage kaldte hel-pension, men det her lyder jo lidt mere fancy. All-inclusive-menuen på hotellerne er som regel en buffet - morgen, middag og aften, som man så kan forsyne sig ved. Sodavand, lokale øl, vin og spiritus er som regel også inklusive, dog skal man ofte betale for udenlandske mærker.

Der er stor forskel på all-inclusive feriecentre, nogle burde hedde ”mere eller mindre inklusiv”. Spørg rejsebureauet på forhånd. Hvis f.eks. nøglen til sikkerhedsboksen ikke er inkluderet i prisen, kan det godt være et tegn på, at der bliver mange ekstraregninger alligevel. Og det nytter jo ikke meget, at rommen er gratis, det er den næsten også i forretningerne, hvis man skal købe f.eks. vand til overpris. Andre all-inclusives er så omfattende, at de har gratis minibarer på værelset. Generelt skal man huske, at ingenting er gratis. Man betaler bare på en anden måde.

Nogen kan godt få lidt buffet-lede efter 14 dage på et all-inclusive, hvis man hver dag skal se på de samme gryder. Undgå det ved at vælge hoteller, der har flere restauranter at vælge imellem.

Camping
Det er ikke tilladt at campere i Den Dominikanske Republik. I nationalparkerne er der hytter, man kan benytte sig af.

Mad og drikke

Dominikanernes hovedmåltid spises midt på dagen. Det består af røde bønner, ris, grøntsager og kød. Den nationale kogekunst er et miks fra Indien, Spanien, Mellemøsten og Afrika. Populære lokale retter er sancocho (kød og grøntsagsragout), mondongo (kallun), moro (ris med bønner), longaniza (krydret skinkepølse), carne guisada (oksekødsragout), lechón asado (pattegris på spid), pescado con coco (fisk i kokossovs) og stegt ged. Som grundføde spiser man ris, bønner, rodfrugter og cassavabrød. Cassava er en rodfrugt, der indeholder en giftig saft, som man fjerner ved at koge den eller rive den. Massen presses i en vævet sæk, og den tørrede cassava bruges derefter som mel.

Restauranter
Der er et rigt udvalg af restauranter i alle prisklasser. Jo dyrere de er, jo mere internationalt er menukortet. Hvis man vil smage lokale retter, er det både billigt og hyggeligt at sætte sig på de små serveringssteder lige ud til vejen. Det er bastant og uden prunk og pragt, men det er billigt, og det mætter.

Selvindkøb
Supermarkeder findes overalt, men hvis man køber ind i forretninger op ad hotellerne, kan man roligt regne med, at man giver næsten dobbelt så meget for det som i de lokale forretninger.

Underholdning
De fleste hoteller byder på underholdning om aftenen, især på all-inclusive feriecentrene. Der kommer nye bands hver aften, men de spiller det samme: merengue.

Sport: Dominikanernes største lidenskab er baseball. De største kampe spilles på stadioner i Santo Domingo, San Pedro de Macorís, La Romana og Santiago.

Spil: Alle byer har deres gallera, hvor man kan spille på haner, og i de større byer vil der være baner til en anden dominikansk lidenskab, hestevæddeløb.

Kasino: Over 20 hoteller har kasino med blackjack, craps, roulette, enarmede tyveknægte, poker og baccarat. De har som regel åbent 16-04 – weekender til 06. Man skal være over 18 år for at deltage.

Indkøb
Håndmalet keramik, små lerdukker uden ansigter, lædervarer, ravsmykker, farverige malerier, macrame, stråhatte, mahognifigurer, kaffe, rom (hvid og mørk), cigarer og cd´ere med merengue. Det er, hvad turisterne går efter – og de får det til rimelige priser. I de små butikker langs strandene kan man købe billige T-shirts og sommertøj. Santo Domingo har store moderne forretningscentre, i mindre byer er der et lokalt marked, hvor alt kan købes. Det forventes, at man prutter om priserne. Sælgeren vil give en pris, og derefter spørge, hvad man siger til det. Udgangsprisen er som regel så vild, at man roligt kan foreslå en tredjedel. Hvis sælgeren opgiver og undlader at følge efter en, så er man tæt på. De ved, hvad de skal have for varen, for at det løber rundt.

Aktiv ferie

Her er alle muligheder for ferie, hvor man får rørt sig i snart sagt alle elementer. Der er hav til dykning, snorkling, windsurfing og dybhavsfiskeri. Der er bjerge til vandreture og rideture, og på hotellerne er der swimmingpools, tennisbaner og golfbaner.

Dykning
Havene omkring Den Dominikanske Republik tilbyder noget for både begyndere og øvede dykkere. Der er generelt fremragende betingelser med stor sigtbarhed, varmt vand, mange vrag, fisk, undersøiske huler og rev. På Nordkysten er især Sosua kendt som dykkertilholdssted, specielt for begyndere. Her er rev på lavt vand, hvor man kan sidde på sandbunden og kikke på fiskene. Tæt på lufthavnen er der gode forhold for øvede dykkere, f.eks. La Piramide – en serie undersøiske tunneler. Andre gode steder er Rio San Juan og Cabrera. Vest for Sosua er der flere vrag ud for Playa Cofresi. Ud for Punta Rucia nær Montecristi er der en atol, Cayo Arena, Sandøen med fantastisk koraldykning. Nogle mener, at den bedste dykning er ud for Samana halvøen. Ved Las Galeras kan man meget hurtigt dykke fra 5 til 54 meter med masser af sten- og koralformationer. På sydkysten  er der to gode dykkersteder tæt på Santo Domingo: La Caleta National Underwater Park, hvor man kan vælge mellem lav og dybhavsdyk. Fra november til januar er det roligt med maksimal sigtbarhed. Her kan man se Hickory vraget. Ud for Catalina Island ved La Romana er Bayahibe med mange fisk. Saona Island ved Punta Cana har det længste koralrev i hele landet. Læs mere om dykkermuligheder på www.Dominican-diving.com/about-diving.htm.

Fiskeri
På grund af den 1200 km lange kystlinje er dominikanerne et ivrigt fisker-folk. Både erhvervsfiskeri og lystfiskeri er veludviklet, og flere byer på sydkysten har internationale konkurrencer i dybhavsfiskeri. Man fisker efter hvad som helst, men mest tun og hajer. Det er forbudt at fiske med harpun, men mange gør det alligevel ved nordkysten.

Golf
Der er flere gode golfbaner i landet. En af de mest benyttede af turister er Playa Dorada Golf Club ved Puerto Plata.

Rafting
På floderne i nationalparkerne i det centrale højland arrangeres der rafting med ad floderne. Det er ikke helt så vildt og voldsomt, som man plejer at se det, men måske desto mere en fornøjelse for alle.

Vandreture
Landet er et af de mest populære til vandreture, fordi der inden for forholdsvis korte afstande er så stor variation i landskab og klima. Der er masser af stier og turforslag i de mange nationalparker. En af de mest populære er turen til Caribiens højeste punkt, Pico Duarte, som man kan tage fra Jarabacoa.

 

Windsurfing
Den Dominikanske Republik hører til blandt verdens bedste windsurfer-lande. Bugten ved Cabarete i nordøst er ramme om adskillige internationale konkurrencer i sportsgrenen. Alle niveauer kan være med. Også surfing har ideelle form, og man kan leje alle slags boards ved strandene. Vindforholdene er helt ideelle fra maj til juli – 25 km/t.

(C) GG