Introduktion Læsning på flyet Barbados Jamaica Guadeloupe og Martinique Dominica Puerto Rico St. Lucia St. Martin Antigua Værd at vide - Det praktiske Fakta om Caribien

Antigua

Kendt for sine 365 strande, en til hver dag året rundt. Men også for det historiske havneområde,
English Harbour, med det restaurerede Nelson Skibsværft. Mest populær er den dog, fordi den hører til de mere autentiske caribiske øer.

 

Af Kenneth Bo Jørgensen

Kort om Antigua
Officielt navn: Associated State of Antigua and Barbuda
Landestatus: Commonwealth-stat
Areal: 442 km2 (Antigua 280 km2, Barbuda, 160 km2 og Redonda 2 km2)
Statsoverhoved: Dronning Elisabeth 2.
Lokalledelse: James Carlisle, Generalguvernør (siden 1993)
Hovedstad: St. John’s, (31.000 indb.)
Befolkning: 66.000
Befolkningssammensætning: 96pct. sorte, 3pct. europæere
Højeste punkt: Boggy Peak (402 m)
Sprog: Engelsk (kreolsk blandt lokale)
Religion: 74 pct. protestanter, 11 pct. katolikker, 1 pct. Jehovas Vidner, 1 pct. pct. Rastafari
Valuta: Eastern Caribbean Dollar (ECD)
Turisme: 600.000 årligt
Flag: Solen repræsenterer en ny epoke. Den røde er folkets energi. Det blå er folket. Det blev tegnet af en skolelærer, da Antigua blev stat i 1967.

Sejlere, surfere og svømmere er de mest hyppige gæster på den lille, meget caribiske ø. Her kommer man til det store internationale sejlertræf, Antigua Sailing Week, og i det hele taget er det et yndet sted for Atlanterhavs-sejlere at gøre holdt, før eller efter turen over Atlanten. I English Harbour kan man finde skibe fra alverdens nationer, og de kan alle fortælle heltemodige historier om, hvordan de krydsede det store ocean. Svømmere og surfere søger ud på de 365 hvide sandstrande, hvor selv de meget kræsne kan finde en, for der er noget for enhver smag: meget øde, øde, lidt øde og alle grader op til hektiske strandfester.

To små øer danner det lille selvstændige land, der ikke har haft helt samme økonomiske fremgang som mange af naboerne. Det skyldes ikke så meget manglende muligheder, men mangel på anstændige politikere, der kunne tænke på landets ve og vel før deres eget. Fra 1960 til 1994 var landet styret af Arbejderpartiets leder, Vere Bird, som ofte blev beskyldt for korruption og regulært tyveri af statens penge. Alligevel vandt han hvert eneste valg, og da han endelig var tvunget til at gå af, afleverede han det hele til sin søn, Lester, som har regeret siden. Der er dog sket betydelige fremskridt i de senere år, og mange dele af øen står i dag mindre vakkelvornt og nedslidt end for blot 5-10 år siden. Hovedstaden St. John’s er meget stemningsfuld og kan fuldt ud leve op til forestillingerne om duftende caribiske storbyer, der jo er ret små.

Kultur
Øens befolkning er mørkere end på mange af naboøerne, raceblanding har været mere sjælden end normalt. Turisme leverer det meste af indtjeningen. Indbyggerne bliver gjort meget klart, at man ikke bliver rig af at fornærme turister, så alle vegne får man en venlig og imødekommende behandling. Landbruget er begrænset af evig vandmangel, og der produceres primært til eget forbrug: det gælder kokosnødder, bomuld, mangofrugter og agurker. Øerne har en mindre fiskeflåde.

Historie
Antigua fik sit europæiske navn af Columbus, da han kom forbi i 1493. Han opkaldte den efter kirken Santa María de Antigua i Sevilla. Egentlig kolonisering skete først sent, da der var meget lidt ferskvand på øen. Både spaniere og franskmænd opgav, men englændere fandt på at bruge regnvand, så de blev. I 1640 var der 30 familier på øen, der plantede indigo og tobak, men også her slog man sig efterhånden på sukkerrør og indførte slaver. I 1676 blev øen stort set drevet som et privat gods af oberst Codrington fra Barbados, og sådan fortsatte den med meget få ejere. Så da slaveriet blev afskaffet, havde sorte befolkning svært ved at få fat i jord. De blev derfor nødt til at forblive i slavelignende tilstande meget længere end på de andre øer, og den er stadig en smule tilbagestående. I 1966 fik øerne selvstyre, men først i 1981 blev de selvstændige inden for Commonwealth. Man har i mange år været dybt afhængig af meget store indtægter fra amerikanske baser på øen, de er nu aftagende. Antigua blev også hårdt ramt af orkanen Luis i 1995, hvor over halvdelen af alle bygninger blev ødelagt, blandt andet de vigtigste hoteller. Men alligevel kæmper den videre, ikke mindst om turisternes gunst.

Strande
Øens 365 strande er alle åbne for offentligheden. På nordvestkysten ligger Dickenson Bay og Runaway Bay, som har veludbyggede faciliteter. Fort James Beach og Deep Bay ved St. John´s er meget populære strande blandt de lokale. Galley Bay er i vintermånederne samlingspunkt for surfere om dagen og motionister om aftenen. Strandene i det bakkede sydvestlige hjørne er stille. Pigeon Point er et rart sted at tage hen efter en dag ved Nelsons Dockyard. På østkysten ligger Half Moon Bay, der nu er nationalpark, god til familieudflugt, ligeså vel som Long Bay på den østlige side, der er beskyttet af koralrev.

St. John’s
St. John’s er østatens hovedstad og kommercielle centrum. Næsten halvdelen af øernes befolkning bor her. Byen ligger lige ned til krydstogthavnen, der kan tage op til 12 skibe. De to store forretningskomplekser, Heritage Quay og Redcliffe Quay, er møntet på disse gæster. Men man skal faktisk bare lige passere Thames Str., så er man inde i en rigtig caribisk by med masser af små forretninger, og i modsætning til mange andre steder bliver man ikke presset af sælgerne. Man kan kikke i fred og ro og gøre sig gode køb, også i mærkevarer. Der er marked hver fredag og lørdag morgen i den sydlige ende af byen med frugt og grønt.

Museum of Antigua and Barbuda, Long Street åbent 8.30-16, lø. 10-14, gratis.
I den gamle retsbygning fra 1750 er der indrettet museum om Antigua og Barbudas historie. En stor samling genstande, billeder og dokumentation fra øens geologiske dannelse til uafhængighedskampene. Der er en rekonstrueret arawak-hytte.

St. John's Anglican Cathedral, Newgate og Long Street, åbent  indtil kl. 17.
Set lidt fra oven – fx fra krydstogtskibets øverste dæk – er St. John´s stærkt domineret af den storslåede, totårnede barok-katedral, selv om den ligger lidt fra centrum, dog absolut i gåafstand. Her har ligget kirke siden 1681, men den blev væltet af jordskælv, og den ny blev opført i 1847. Katedralen er beklædt med træ-stativer indvendigt, så man får en følelse af en kirke inde i stenkirken. Det er ikke så meget af kunstneriske grunde, men for at stive sten-skelettet af i tilfælde af uvejr. Katedralen er omgivet af mosbelagte gravsten, der stammer tilbage fra 1700-tallet.

Fort James
Det lille fort nord for havnen blev bygget i 1675, men det fik sin endelige form i 1739. Det er stadig muligt at se nogle af fortets 36 originale kanoner. Stranden Fort Bay strækker sig fra fortet og nordpå, den er tæt på byen og derfor populær hos byboerne.

Rundt om øen

På den nordlige del af øen, mellem Dickenson Bay og lufthavnen, ligger øens dyreste hoteller, en golfbane og nogle få eksklusive villaområder. Deep Bay vest for St. John´s er en rar lille bugt med sandstrande og et beskyttende koralrev. Cirka i midten af bugten ligger skibsvraget Andes med masten over vandoverfladen. Skibet sank for ca. 100 år siden efter en brand ombord. Vraget er velegnet til snorklere.

Fort Barrington ligger på det forbjerg, der rager frem fra den nordlige del af bugten. Fortet blev oprindelig konstrueret i midten af 1700-tallet, men det meste kom først til i 1779. Man kan gå op til fortet fra stranden på ca. 10 min. Jolly Harbour er en eksklusiv marina med lejligheder med egen kajplads. Her finder man også apotek, supermarked, bådudlejning og restauranter. Johnson´s Point Beach i det sydvestlige hjørne af øen har fin hvid sand. Den er især velegnet til dem, der gerne vil undgå de mere turistede dele af øen uden dog at være helt isoleret. Bus hver halve time fra St. John´s.

Fig Tree Drive
Kører man fra St. John´s til English Harbour, vil man efter Johnson´s Point Beach passere en række ananasmarker. Der kommer høje bjerge på den side af vejen, der fører ind mod fastlandet. Old Road, en fattig lille landsby med luksushotellet Curtain Bluff Hotel, markerer starten på Fig Tree Drive. Herfra bliver det frodigere som vejen snor sig op ad bjergene. Langs den smalle vej står bananplanter (figs), kokospalmer og store gamle mangotræer. Snackbarer sælger frisk frugt og juice langs vejen. Fig Tree Drive ender i landsbyen Swetes.

Falmouth Harbour
En beskyttet havn med to store aktivitetscentre. Den nordlige side af havnen med landsbyen Falmouth og den sprudlende østside, hvor de fleste restauranter ligger. Herfra kan man gå til Nelson´s Dockyard. I Falmouths centrum ligger Antiguas første kirke, den anglikanske St. Paul´s Church fra 1676. Flere premierministre og generaler er begravet her.

English Harbour
Den gamle engelske havn tiltrækker turister, der fx kommer i sejlbåde fra hele Europa. Det er blevet en stor attraktion, ikke mindst på grund af det gamle værft Nelson´s Dockyard, der nu er museumsområde. Havnen har været tilholdssted for mange berømte søfarere og ikke så få pirater. Den blev taget i brug første gang i 1671, hvor den viste sig at være fortræffelig som ly mod orkaner, så hele den britiske flåde blev proppet her ind i dårligt vejr.

Nelson´s Dockyard
Værftet fra 1725 er opkaldt efter Lord Horatio Nelson, Storbritanniens legendariske admiral, der slog Napoleon. Han var udstationeret her fra 1784-87, uden at være specielt begejstret, men det var han generelt ikke for Caribien. Værftet beskæftigede håndværkere og handelsmænd, der reparerede skibe. Mange af de oprindelige bygninger er restaureret. I området finder man både bank, restauranter og forretninger. The Dockyard Museum beskriver havnens historie, bl.a. får man indblik i værftets virke og ikke mindst, hvordan det var at arbejde her. Blandt udstillingsgenstandene er modeller af berømte engelske skibe, Nelsons kikkert og flere andre af hans personlige ejendele. Et bibliotek er knyttet til museet, samt en lille butik, hvor det er muligt at købe kort og plakater. Fra det lille fort Fort Berkely er der udsigt over de vestlige dele af English Habour. Fortet er fra 1704. Meget af det står endnu, fx det lille vagthus og den sidste af de 25 kanoner, der en gang forsvarede øen herfra.

Shirley Heights
Et område med kanonstillinger og militærbygninger med en smuk udsigt ud over English Harbour. Stedet er opkaldt efter General Shirley, der var guvernør sidst i 1800-tallet. Ved Shirley Heights Road ligger Dow´s Hill Centre med udsigtspunkt og en præsentation af øens historie og kultur, åbent 9-17. De fleste ruiner ligger i retning mod Blockhouse Hill. Her er resterne af officerbasen fra 1787, og en fantastisk udsigt over Mamora Bay mod øst. Ved Fort Shirley er der restaurant, hvorfra der er udsigt over English Harbour. Fra Signal Hill kun få minutters gang fra restauranten kan man se til Montserrat og Guadeloupe.

Betty´s Hope Sugar Plantation ligger i kalkstensdistriktet i landbrugsområdet. Plantagen var anlagt af guvernør Keynelle, og hans enke overtog den efter hans død i 1663. Hun måtte flygte i 1666 under den franske invasion. Da englænderne kom tilbage, annullerede parlamentet alle de jordudstedelser, der havde været gældende, så Betty Hope blev givet til Codrington familien i 1674. Plantagen havde hundredvis af slaver indtil frigivelsen i 1834. Plantagen er renoveret og udstiller forskellige landbrugsredskaber. I det gamle bomuldshus er der besøgscenter og museum, der fortæller om plantagens historie.

Sea View Farm Village
Øen har tradition for keramisk kunst, og der er flere steder på øen, hvor man kan besøge keramikerne. Flest finder man i Sea View Farm Village. Leret kommer fra dette område, og potterne bliver brændt på åben ild under lag af grønt græs i pottemagernes huse.
Devils Bridge

Indian Town Point
På den nordøstlige spids af Antigua er der et øde område, der nu er nationalpark. Årsagen til navnet er ukendt, for der er ikke fundet tegn på indianerbebyggelser. Det mest kendte ved stedet er djævlens bro, der er skabt ved erosion. Hvælvingen er opstået, fordi kalkstenen har været blødest i bunden. Dermed er den bløde kalksten eroderet væk, mens den hårdere kalksten nu danner en bro.

Lokale forhold
Se også under punktet Værd at vide – om praktiske oplysninger på alle øer.

Alarm
Tlf. 462-0125

Begivenheder
Antiguas kyster er med de konstante passatvinde og de mange havne ideelle for lystbåde. English Harbour og Jolly Harbour er kendte baser for kapsejladser. Den mest kendte er Antigua Sailing Week, den største kapsejlads i Caribien og den femtestørste i verden. Mere info om sejl-konkurrencer y antigua-barbuda.org/agsail01.html. Derudover er der hele året rundt masser af aktivitet i havnene rundt om på øen, info y skyviews.com/antigua/sailweek.html eller y sailingweek.com tlf. 462-0274

El
Både 110 og 220 volt.

Helligdage
Dronningens fødselsdag 2. lør. i aug., Karneval 1. ma.-ti. i aug., Uafhængighedsdag 1. nov.

Information
Nevis Street, St. John´s tlf. 462-0480. Se også www.antiguanice.com og antigua-barbuda.org/agca10.html

Karneval
Den første mandag og tirsdag i august med calypso, steelbands og maskerader.

Kendte navne
Forfatteren Jamaica Kincaid har skrevet flere bøger om sin opvækst og sin barndom, bl.a. skildrer hun de negative effekter af turismen. Mest kendte er bøgerne »A Small Place« (1988), »Annie John« og novellesamlingen »At the Bottom of the River«. Kan lånes på danske biblioteker.

Konsulater
Dansk Konsul: c/o The Harpers Building, Corner High and Market Streets, St. John's, tlf. (268) 480 3070. E-mail: hallm@candw.ag  

Kriminalitet
Der har været problemer med omfattende tyverier, selv om politiet slår hårdt ned på forbrydelser mod turister. Man bør holde sig fra mørke gader om aftenen og udvise generel forsigtig adfærd. Om dagen er der ingen problemer.

Telefon
Fra DK: 001 268 + lokalnummer

Trafik
Krav om midlertidigt kørekort, som købes på udlejningsbureauerne. Venstrekørsel, men mange biler har rat i venstre side, hvilket øger forvirringen. Vejene er ikke gode, og der bliver kørt stærkt. Kør forsigtigt.

Transport
Fly: Antigua´s VC Bird International Airport, tæt på St. John. 12 US$ i lufthavnsskat.
Færge: til Monserrat, ma. og fr. fra Heritage Quay kl. 6.30. Endagsture tlf. 773-9766
Busser: Privatejede minivans er rygraden i transportsystemet. Mange afgange mellem St. John’s ved markedet og English Harbour. Tager en halv time og koster 2 ECD
Taxier er statsejede, men man bør alligevel aftale pris først. Pris fra lufthavn til St. John´s, US$8
Billeje: ca. 50 US$ pr. dag. Avis tlf. 462-2840, Thrifty tlf. 462-5364

Åbningstider
Ma.-lø. 8-12, 13-17.

(C) GG